USA vil sende styrker fra Irak til Afghanistan

- Afghanistan er blevet den glemte krig,« siger formanden for Kongressens forsvarsudvalg, og krigen i Irak går nu så godt, at der kan flyttes ressourcer derfra, siger Det Hvide Hus og Pentagon.

USA er på vej med flere tropper til Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Først den gode nyhed: Irak er nu blevet så fredelig, at USA overvejer at trække ti kampbrigader ud.

Så den dårlige nyhed: Afghanistan er nu blevet så ufredelig, at USA overvejer at sende nogle af brigaderne dertil.

Nyheden kommer formentlig ikke som den store overraskelse i et Danmark, der har oplevet et blodigt efterår i Helmand-provinsen, men i USA har krigen i Afghanistan været »den glemte krig,« som formanden for Kongressens forsvarsudvalg udtrykker det, og en sådan forglemmelse rummer risikoen for fiasko i sig, siger Ike Skelton.

- Vi har været så optaget af Irak, at vi ikke har sørger for det antal tropper og de midler, som kan sikre succeseen i Afghanistan, siger han til New York Times.

Højtstående kilder i Bush-regeringen siger til Washington Post, at både Det Hvide Hus og forsvarsministeriet er i færd med en »revurdering af situationen i Afghanistan,« og at en sådan revurdering uden tvivl vil føre til en optrapning af indsatsen.

Som en af kilderne forklarer: Situationen »i Afghanistan bliver ikke værre. Den bliver heller ikke bedre, og i en krig er det simpelt hen ikke godt nok.« Det er sandsynligt, at Afghanistan vil »blive en mere langvarig udfordring end Irak,« siger vedkommende.

Det sætter den amerikanske regering i en kattepine.

Præsident Bush har i de seneste måneder slået på tromme for udviklingen i Irak – at den amerikanske militære optrapning vitterligt har knækket fjenden – og at det nu er på tide at tale om at få de amerikanske soldater hjem.

Præsident Bush har tidligere signaleret, at han forventer at hente fem af de 20 kampbrigader hjem i sommeren 2008. Forsvarsstaben har endvidere talt om, at yderligere fem brigader formentlig kan komme hjem inden udgangen af 2008 – sådan at USA i fremtiden vil have ti brigader i Irak.

Politisk bet
Det vil være en politisk bet, hvis brigaderne eller nogle af brigaderne ikke kan komme hjem, men i stedet skal sendes til Afghanistan, og det vil formentlig også forstærke de demokratiske påstande om, at Bush-regeringen har ignoreret al-Qaeda og Taleban i Afghanistan, de egentlige skyldige bag terrorangrebet 11. september.

Det vil utvivlsomt også føre til en ophedet diskussion om, hvem der skal bidrage med hvad i Afghanistan.

I øjeblikket har NATO 28.000 soldater i Afghanistan, og USA har 28.000, og hvis amerikanerne skal bidrage med yderligere soldater, vil de formentlig også stille krav om, at de NATO-allierede gør det samme – og stiller med mere anvendelige soldater og indsatsregler.

Ulige indsats
Den amerikanske forsvarsminister Robert Gates har fremhævet NATO-lande, som løfter deres del af byrden i Afghanistan, men han har undladt at fremhæve lande, som ikke gør det.

En række NATO-lande, bl.a. Tyskland, har sendt deres soldater af sted under så snævert et mandat, at de er meget lidt anvendelige, og medlemmer af den amerikanske kongres skyder nu med skarpt mod disse lande.

Demokraten Joe Sestak, der er pensioneret trestjernet admiral, siger til New York Times, at »tyskerne, spanierne og italienerne ikke vil sende soldater til det sydlige Afghanistan med undtagelse af 250 tyske soldater, og de nægter at deltage i kampoperationer om natten, og de vil ikke flyve, når de første snefnug falder.«