USA vil presse Pakistan til indsats mod Taleban

Angrebene på vestlige styrker i Afghanistan blev tredoblet sidste år, viser officielle amerikanske statistikker. En af Taleban-militsens ledere blev i går fanget, samtidig med at den nye amerikanske forsvarsminister kræver øget indsats - også fra Pakistans side.

De afghanske sikkerhedsstyrker noterede sig i går for en af deres sjældne succeser i den indædte og blodige krig med den fundamentalistiske Taleban-milits ved tilfangetagelsen af en af Talebans vigtigste ledere.

Muhammed Hanif blev pågrebet sammen med to andre mistænkte i en grænseby, da han forsøgte at komme ind i Afghanistan fra Pakistan. Hanif har i det seneste års tid fungeret som Talebans talsmand i forhold til vestlige medier og gennem e-mails og mobilopkald leveret forholdsvis pålidelige oplysninger om Talebans fornyede offensiv i 2006 for at vælte den vestligt støttede regering.

Pågribelsen af Hanif ved grænsen til Pakistan bekræfter billedet af, at Taleban i høj grad bruger det pakistanske grænseområde som udgangspunkt for deres aktivitet inde i Afghanistan.

Den nyudnævnte amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, var i går på sit første officielle besøg i Afghanistan, og her kritiserede han Pakistan for ikke at gøre nok for at bekæmpe Talebans tilstedeværelse på pakistansk jord.

»Grænseområdet er et problem. Stadig flere angreb kommer over grænsen,« sagde Gates. Fra amerikansk side har man i forvejen skarpt kritiseret, at de pakistanske myndigheder sidste år indgik en slags våbenhvile med Taleban i den uvejsommer Nordvest-provins på grænsen op til Afghanistan, hvor det pakistanske militær ikke altid selv har kontrol over tingene.

Flere soldater
Robert Gates antydede i går, at USA er parat til at sende flere soldater til Afghanistan, hvor NATOs fredsbevarende enheder kom under hårdt pres fra Taleban sidste sommer og efterår. Gates' forgænger i Pentagon, Donald Rumsfeld, havde ellers haft det som erklæret politik at skære ned på antallet af amerikanske soldater i Afghanistan.

Amerikanske embedsmænd fremlagde samtidig de første officielle tal for, hvor meget krigen i Afghanistan er taget til i intensitet i løbet af det seneste år. I 2005 blev der registreret godt 1.500 angreb fra Talebans side på afghanske sikkerhedsstyrker og vestlige soldater i Afghanistan. I 2006 var tallet på over 4.500. Antallet af selvmordsangreb med bomber steg fra 271 til 739.

Fra pakistansk side meldte man i går, at det pakistanske luftvåben havde gennemført vellykkede angreb mod mål i grænseområdet, hvor der opholdt sig tilhængere af Osama bin Ladens al-qaeda terrorgruppe. Mindst ni al-Qaeda medlemmer skal være dræbt, hed det.

Men om det er nok til at dæmpe den stigende amerikanske og europæiske utilfredshed med Pakistans optræden i Afghanistan-konflikten er et andet spørgsmål.