USA vil offentliggøre navnet på manden, der beskyldes for at stå i ledtog med terroristerne fra 9/11

Det amerikanske justitsministerium har hidtil hemmeligholdt navnet på en person, der er mistænkt for at have hjulpet 9/11-terroristerne med husly, flytræning, kørekort og penge. Nu kan advokater for 9/11-ofrenes familier få hans navn at vide.

Den amerikanske justitsminister, Michael Barr, her med præsident Trump, traf ifølge Justitsministeriet den endelige beslutning om at offentliggøre navnet på en mand, der angiveligt hjalp to af 9/11-terroristerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/Ritzau Scanpix

Det amerikanske justitsministerium vil offentliggøre navnet på en person, der formodes er at have forbindelser til den saudiarabiske regering og beskyldes for at have stået i ledtog med 9/11-flykaprerne, lød det fra anklagemyndigheden torsdag.

Personens identitet holdes fortsat hemmelig, men navnet vil blive delt med de advokater, som repræsenterer de familier til 9/11-ofre, der har anlagt et civilt søgsmål mod den saudiarabiske regering for dens påståede involvering i terrorangrebet mod World Trade Center 11. september 2001. Det skriver CNN.

Når advokaterne får navnet, kan de efterfølgende begære, at flere må få navnet at vide. Beslutningnen om at lægge navnet frem blev truffet torsdag – dagen efter 18. årsdagen for terrorangrebet.

Trumps håndsrækninger til Saudi-Arabien

Det er særligt påfaldende, at det netop sker i Donald Trumps embedsperiode, da præsidenten har vist, at han er villig til at strække sig langt for at imødekomme Saudi-Arabien og dermed opretholde de, for USA, lukrative våbenleverancer til ørkenstaten – herunder nedtone det bestialske mord på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi.

USAs justitsminister, William Barr, traf den endelige beslutning, hævder en embedsmand i Justitsministeriet overfor CNN.

Mens Saudi-Arabien har benægtet nogen former for statslig involvering i angrebene på World Trade Center, har man hele tiden forholdt sig mere skeptisk i Washington.

15 af de i alt 19 al-Qaeda-terrorister, der kaprede de fire fly, var saudiarabere.

Den 9/11-kommission, som Kongressen nedsatte i 2004, fandt ikke bevis for, at den saudiarabiske regering, hverken som institution eller i form af højtstående embedsmænd, finansierede al-Qaeda.

Kommission manglede beviser

Men flere af kommissionens medlemmer har siden fortalt, at deres arbejde ikke indkluderede en udtømmende efterforskning af bevismaterialet for mulig saudiarabisk engagement i terrorangrebet.

Navnet, som justitsministeriet har planer om at offentliggøre – i første omgang for en lukket kreds – stammer fra et resume af en FBI-efterforskning af tre personer, som skulle have hjulpet med at skaffe både tag over hovedet, hjælp til at arrangere flytimer, kørekort og økonomisk hjælp til to af gerningsmændene bag 9/11 i det sydlige Californien i perioden op til angrebet.

To af navnene er allerede kendt fra en version af dokumentet, der var offentligt tilgængelig på internettet, men det tredje navn er fortsat mørklagt. De to mænd, Farhad al-Thumairy og Omar Ahmed al-Bayoumi, er tidligere blevet sat i forbindelse med den saudiarabiske regering.

Ofrenes familier har forsøgt at sagsøge Saudi-Arabien siden 2003, og i 2018 kunne de begynde indsamlingen af beviser, hvilket kun var muligt, fordi Kongressen i 2016 vedtog en lov, der udvidede mulighederne for at sagsøge andre lande for involvering i et terrorangreb.

Barack Obama forsøgte til at begynde med at nedlægge veto mod loven, da han frygtede, at det kunne åbne op for mulige juridiske konsekvenser for amerikanske diplomater i andre lande.