USA vil ikke insistere på en tostatsløsning i Mellemøsten

I stedet vil Det Hvide Hus støtte den løsning, som Israel og Palæstina selv bliver enige om, siger embedsmand.

Læs mere
Fold sammen

Washington D.C.. USA vil ikke forlange en tostatsløsning i konflikten mellem Israel og Palæstina.

Det siger en højtstående embedsmand fra Det Hvide Hus tirsdag.

Dermed signalerer USA et skarpt brud med en årtier lang støtte til en tostatsløsning i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Ifølge embedsmanden vil USA ikke længere forsøge at diktere vilkårene for en eventuel fredsaftale. I stedet vil USA støtte det, som de to parter bliver enige om.

- En tostatsløsning, der ikke bringer fred med sig, er ikke et mål, som nogen ønsker at gå efter, siger embedsmanden på betingelse af anonymitet.

- Målet er fred, uanset om den kommer i form af en tostatsløsning, hvis det er det, parterne ønsker, eller i form af noget andet, hvis det er det, parterne ønsker.

Udmeldingen kommer på tærsklen til den israelske premierminister, Benjamin Netanyahus, besøg hos præsident Donald Trump i Det Hvide Hus onsdag.

I godt et halvt århundrede har skiftende amerikanske regeringer - republikanske og demokratiske - støttet en tostatsløsning.

Siden Donald Trump satte sig i Det Ovale Værelse 20. januar har han forsøgt at vise, at USA er en urokkelig allieret med Israel. Dermed forsøger han også at demonstrere en kontrast til tidligere præsident Barack Obamas politik på området.

Obama advarede ofte om, at de israelske bosættelser kunne umuliggøre en tostatsløsning, og at en énstatsløsning ville kunne sætte spørgsmålstegn ved fremtiden for en jødisk stat.

- Det kommer til at blive op til dem (israelerne og palæstinenserne, red.). Vi kommer ikke til at diktere, hvad vilkårene for fred skal være, siger embedsmanden.

Det Hvide Hus oplyste tidligere i februar, at Israels opførelse af nye bosættelser eller en udvidelse af de eksisterende i de besatte områder ikke nødvendigvis er nyttigt i forhold til at opnå fred.

/ritzau/AFP