USA vil have FN-resolution mod hellige krigere

Den amerikanske regering lægger op til et større internationalt samarbejde om de personer, der rejser til eksempelvis Syrien for at kæmpe på Islamisk Stats side.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Jihadistgruppen Islamisk Stat (IS) har på ganske kort tid slået sit navn fast som en yderst brutal organisation, og det har fået alarmklokkerne til at ringe i både Vesten og Mellemøsten.

I en række lande har IS skabt frygt for, at lokale borgere vil blive draget af organisationen og dernæst også vil være i stand til at slå til i deres eget hjemland.

Det får nu USA til at foreslå en FN-resolution, der skal tvinge FNs medlemslande til at forhindre, at deres borgere tilslutter sig IS og lignende terrorgrupperinger. Det skriver New York Times.

Antiterroreksperter forslår blandt andet, at FN-landene skal dele data omhandlende rekruttering af udenlandske krigere, overvåge deres kommunikation på nettet mere intensivt, dele oplysninger om flypassagerer og kriminalisere det at rejse til udlandet for at kæmpe for eksempelvis IS.

Amerikanerne vil fremsætte resolutionen på et møde i FNs Sikkerhedsråd senere på måneden, og herefter vil det utvivlsomt blive studeret nøje, for en lang række lande overvejer i øjeblikket, hvad de kan gøre for at stoppe deres egne indbyggere fra at drage i hellig krig.

Emnet er også hedt i Danmark, hvor partierne på Christiansborg kappes om at fremsætte forslag, der skal vise, at de tage truslen fra IS alvorligt.

Alene i år skønner Politiets Efterretningstjeneste at omkring 25 borgere med rødder i Danmark er draget til Syrien for at kæmpe.