USA vil afskaffe globale klimamål

En global klimaaftale, der sikrer, at klodens temperatur ikke stiger mere end to grader, er forkert, mener USAs chefklimaforhandler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nuværende mål om at holde kloden under en to graders stigning er et »dødvande«, der politisk ikke fører nogen steder. Derfor bør der slækkes på målsætningen, så det bliver muligt igen at forhandle en global klimaindsats, skriver Information.

Budskabet stammer fra USAs chefklimaforhandler, Todd Stern, der forrige torsdag holdt en tale på Dartmouth College i New Hampshire om emnet.

.- For mange lande er udgangspunktet, at klimaforandringerne skal løses ved at forhandle en international aftale, der er tilpas stringent til at opfylde det globale mål, nemlig at klodens temperaturstigning holdes under to grader i forhold til den før-industrielle periode, siger Todd Stern, der fortsætter.

- Det er den gældende teori for, hvordan man tackler klimaforandringerne: Få en aftale på plads, så dikterer aftalen de nationale handlingsplaner, og problemerne løses. Det er helt igennem logisk. Det giver mening på papiret. Problemet er blot, at den logik ikke tager højde for den klassiske læresætning, at al politik - herunder også international politik - er det muliges kunst, siger Todd Stern.

Med andre ord mener den amerikanske chefforhandler, at det nuværende fokus på at skabe en global klimaaftale, der sikrer, at klodens temperatur ikke stiger mere end to grader, er forkert.

I stedet ønsker Todd Stern en international klimaaftale, der tager hensyn til landenes hjemlige prioriteringer og muligheder, hvor det enkelte land selv bestemmer, hvor højt barren sættes.

For EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, er det »en besynderlig udmelding«.

- I københavn (under klimatopmødet i december 2009, red.) blev man enige om en to graders målsætning. Det er mindre end tre år siden. Og som med andre langsigtede målsætninger, siger man jo ikke efter kort tid, at det blev sværere end beregnet, så vi må hellere slække på ambitionerne. Tværtimod bør man stramme sig an, siger Connie Hedegaard.

BNB