USA: Vi aflytter ikke Merkel

Tysklands kansler har talt med store bogstaver over for USAs præsident Obama og kaldt det »helt uacceptabelt«, hvis hun er blevet udsat for aflytning. Det Hvide Hus afviser beskyldningerne.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anton Denisov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Tysklands kansler Angela Merkel har bedt om en øjeblik og tilbundsgående afklaring af, om hun har været udsat for aflytning af sin mobiltelefon af USA.

Det skriver flere nyhedsbureauer onsdag aften, efter at det tyske magasin Der Spiegel onsdag har beskrevet, hvordan USA tidligere har lyttet med på kanslerens telefon.

Forbundskansleren har onsdag været i kontakt med den amerikanske præsident Barack Obama. Merkel har ifølge Reuters gjort det klart over for den amerikanske præsident, at en aflytning er »helt uacceptabelt«.

»Mellem venner og allierede, sådan som Tyskland og USA har været det i årtier, bør der ikke være overvågning af en regeringschefs kommunikation,« lyder det ifølge en erklæring fra den tyske kansler.

Talsmand i Det Hvide Hus, Jay Carney, har ifølge Reuters bekræftet telefonsamtalen mellem Merkel og Obama, men man afviser beskyldningerne om aflytning.

»Præsidenten har forsikret kansleren om, at USA ikke overvåger - og ikke vil overvåge - kanslerens kommunikation,« sagde Carney onsdag ifølge Reuters uden dog at nævne noget om, hvorvidt kansleren tidligere er blevet aflyttet.

Sagen om aflytning af den tyske kansler kommer, efter at den tidligere efterretningsagent Edward Snowden har lækket oplysninger om, at USA har aflyttet ambassadører og toppolitikere verden over.

Der Spiegel skrev forleden, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har opsnappet mails fra den daværende mexicanske præsident Felipe Calderon i 2010. Den mexicanske regering vil nu have USA til at svare på beskyldningerne.