USA-våben havnet hos tyrkiske PKK-terrorister

Amerikansk fremstillede våben tiltænkt den irakiske hær er havnet i hænderne på den kurdiske terrororganisation PKK. Samtidig lader Østrig en fremtrædende, internationalt efterlyst PKK-terrorist smutte ud af landet. Tyrkerne er for alvor ved at miste tålmodigheden med Vestens såkaldte terrorbekæmpelse.

Tyrkiet har i de sidste par dage fået endnu to grunde til at invadere det nordlige Irak og indlede en sand menneskejagt på de kurdiske PKK-terrorister, der skjuler sig i bjergene. I går kom det frem, at PKK en kurdisk organisation, der bekriger den tyrkiske stat anvender amerikansk-fremstillede våben, som USA ellers har forsynet den irakiske hær med.

»1.260 stykker våben beslaglagt hos PKK er fremstillet i USA. Det har vi dokumenteret over for de amerikanske myndigheder. Disse våben er naturligvis ikke givet direkte til PKK af USA. Disse våben er nogle af dem, der er blevet givet til den irakiske hær. Desværre var nogle af de amerikanske soldater korrupte, og det amerikanske forsvarsministerium har informeret os om, at en seriøs efterforskning er i gang,« siger den tyrkiske udenrigsminister, Abdullah Gül, ifølge de tyrkiske aviser.

På terrorlisten
PKK, der siden 1984 har bekriget den tyrkiske stat med krav om en kurdisk stat/selvstyre for Tyrkiets kurdiske mindretal, er både opført på USAs og EUs terrorlister. Men den ellers talstærke tyrkiske hær har svært ved at gøre det af med PKK, fordi den har baser i det nordlige Irak, hvor det er det irakiske kurdere, der suverænt regere.

I den igangværende valgkamp forud for parlamentsvalget i morgen har den tyrkiske regering været under massivt pres fra de ledende oppositionspartier, men også fra landets politisk indflydelsesrige militær for at invadere Irak og smadre PKKs baser. Den tyrkiske regering har ikke udelukket muligheden og har opmarcheret omkring 200.000 mænd langt den tyrkisk-irakiske grænse. Men USA har i klare vendinger advaret Tyrkiet mod at gå ind i Irak og dermed skabe endnu større problemer, end der i Irak i forvejen.

For den tyrkiske regering og offentlighed er tålmodigheden imidlertid ved at slippe op. Lige siden den amerikansk-ledede invasion i Irak i foråret 2003 har Tyrkiet forgæves bedt USA og den irakiske hær om endegyldigt at fjerne PKKs muligheder for at operere i det nordlige Irak, hvorfra PKKerne har lavet nålestiksoperationer ind i Tyrkiet. Tyrkiet beskylder de irakisk-kurdiske myndigheder i det nordlige Irak for at holde hånden over deres kurdiske PKK-brødre, og USA mistænkes for at holde sig tilbage, fordi USA ikke ønsker at lægge sig ud med de irakiske kurdere, der er USAs mest stabile forbundsfælle i Irak.

Kritik af Danmark
Tyrkiet har i årenes løb og gentagne gange under den igangværende valgkamp også kritiseret EU-landene for at se igennem fingerne med PKK, selv om organisationen er opført på EUs terrorliste. Blandt andet kritiseres de danske myndigheder, fordi den ikke har lukket den kurdiske TV-station ROJ TV, der via satellit sender fra København til hele Europa og store dele af Mellemøsten. Ifølge Tyrkiet men også USA er ROJ TV en del af terrororganisationen PKK.

Bommert i Østrig
Og nu retter Tyrkiet så også sit skyts mod Østrig, som har ladet en fremtrædende PKK-leder smutte ud af landet. Det drejer sig Ali Riza Altun, der har været med til at stifte PKK og står for organisationens finansielle operationer. Altun blev anholdt i februar i Paris som led i en større fransk efterforskning relateret til PKK. Han blev senere løsladt, men fik forbud mod at forlade Paris, indtil anklagen mod ham var afklaret.

Alligevel dukkede Altun tidligere på måneden op i den østrigske hovedstad, Wien, hvor han blev anholdt ifølge de tyrkiske aviser for at rejse på et falsk pas. På trods af den forberedte retssag i Frankrig, og selv om Altun ifølge de tyrkiske myndigheder er internationalt eftersøgt af Interpol, lod de østrigske myndigheder den 13. juli Altun tage et fly fra Wien til byen Erbil i det nordlige, kurdiske Irak, hvor PKK har sine baser.

»Tyrkiet finder Østrigs opførsel uacceptabel. I stedet for udvise ham til Tyrkiet, sender de ham til Irak. Det her er det sidste,et europæisk land burde gøre,« siger den tyrkiske udenrigsminister, Abdullah Gül, i en kommentar til sagen.

Tyrkiet har nu bedt de irakiske myndigheder om at udlevere den fremtrædende PKK-terrorist. Sker det ikke, kan den tyrkiske regering få svært ved at blive ved med at udsætte en invasion ind i Irak.