USA undskylder uetisk syfilis-eksperiment

USA siger nu officielt undskyld til Guatemala for, at amerikanske læger bevidst inficerede guatemalanere med syfilis og gonorré i 1940'erne.

USA's udenrigsminister Hillary Clinton og USA's sundhedsminister, Kathleen Sebelius, kommer nu med en bemærkelsesværdig undskyldning. I en fælles erklæring betegner de eksperimenter, der fandt sted fra 1946 til 1948, som "uetiske" og "forkastelige". Amerikanske læger inficerede bevidst guatemalanere med syfilis og gonorré i 1940'erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHAN ORDONEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA har formelt sagt undskyld til det centralamerikanske land Guatemala for bevidst at have inficeret hundreder af mennesker med seksuelt overførte sygdomme i forbindelse med nogle medicinske eksperimenter for flere årtier siden.

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, og USA's sundhedsminister, Kathleen Sebelius, har skrevet en fælles erklæring, hvor de betegner eksperimenterne, der fandt sted fra 1946 til 1948 som "uetiske" og "forkastelige".

- Selv om disse begivenheder fandt sted for over 64 år siden, er vi krænkede over, at en så forkastelig forskning har kunnet finde sted. Vi beklager dybt, at det skete og undskylder over for alle enkeltpersoner, som er blevet udsat for så afskyelig en forskningspraksis, hedder det i erklæringen.

Afsløringerne blev først offentliggjort af professor Susan Reverby fra Wellesley College i Massachusetts i januar. Reverby konkluderede, at amerikanske læger bevidst inficerede guatemalanske statsborgere med syfilis og gonorré. Det skete i et forsøg på at finde ud af, hvorvidt penicillin kunne forebygge sygdommene.

Reverby stødte på dokumenter om forskningen, da hun var ved at blotlægge en lignende forskning, der blev udført på amerikanske mænd af afrikansk oprindelse, og som begyndte årtiet tidligere.

Forskningsprojektet i Guatemala berørte 696 enkeltpersoner i Guatemala. I nogle tilfælde blev prostituerede, der i forvejen bar smitten, brugt til at overføre smitten til mænd, som sad i guatemalanske fængsler.

/ritzau/dpa