USA undersøger skudmandens rejser til Mellemøsten

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter en 24-årig mand skød og dræbte fire marinesoldater i den amerikanske by Chattanooga, er myndighederne stadig på bar bund i forhold til gerningsmandens motiv.

Men FBI har oplyst, at de efterforsker skuddramaet som en terrorhandling, og de er lige nu ved at undersøge, om skudmanden Mohammod Youssuf Abdulazeez havde haft kontakt med ekstremister i Mellemøsten.

Det skriver New York Times, der citerer en anonym kilde tæt på efterforskningen.

Abdulazeez, der blev født i Kuwait af jordanske forældre, tilbragte syv måneder i Jordan sidste år, ligesom han ifølge New York Times har besøgt Jordan mindst fire gange før - senest i foråret 2013.

Mohammod Youssuf Abdulazeez begyndte torsdag formiddag lokal tid et skudtogt, hvor han først affyrede et automatvåben mod et rekrutteringscenter i byen Chattanooga, der ligger i midtvest-staten Tennessee. Derefter kørte han i sin lejede Ford Mustang til et nærliggende militæranlæg, hvor han skød og dræbte fire marinesoldater, der arbejdede på flådeanlægget.

Gerningsmanden åbnede ild torsdag formiddag lokal tid på Lee Highway, hvor det amerikanske forsvar har et rekrutteringscenter. Derefter kørte han til et militært anlæg omkring 10 kilometer derfra, hvor han igen åbnede ild. Fold sammen
Læs mere
Foto: screendump Google Maps.

Det er endnu ikke offentliggjort, om han tog sit eget liv efter skudepisoderne, eller om det lokale politi skød ham, hvilket ifølge de seneste oplysninger er det mest sandsynlige. Sikkert er det dog, at han døde umiddelbart efter angrebet på militæranlægget.

Rekrutteringscentret i Chattanooga, der var Abdulazeezø første mål. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE.

Hundredevis af efterforskere

Forbundspolitiet FBI har ifølge ABC News sendt hundredevis af agenter til byen for at undersøge skuddramaet, og for at finde ud af hvorfor den unge mand udførte angrebene. Som et led i undersøgelsen kigger FBI-agenterne nu på skudmandens computer og mobiltelefon, for at se om der ligger vigtige oplysninger om rejserne.

Umiddelbart er der dog ikke noget, der tyder på, at Abdulazeez' angreb har nogen forbindelse til internationale terrororganisationer som Al-Qaeda eller Islamisk Stat. Hans rejser til Jordan var ifølge New York Times' kilder familiebesøg i områder, der ikke er kendt for at have terrorforbindelser.

Den 24-årige Abdulazeez, der var kendt som en troende, men overhovedet ikke radikal, muslim, har ifølge amerikanske medier aldrig været i efterretningstjenesternes søgelys. Til gengæld blev hans far for flere år siden efterforsket for at have givet penge til terrororganisationer. Han blev kort tid efter efterforskningen fjernet fra listen og har ikke haft nogen problemer med at rejse til Jordan med sin søn, skudmanden.

Vellidt af alle
Det er for mange af den uddannede ingeniørs tidligere klassekammerater noget af et mysterie, hvorfor den vellidte unge mand endte med koldblodigt at dræbe fire mennesker. Han tog sin studentereksamen på Red Bank High School i Chattanooga, hvor en tidligere klassekammerat beskrev ham som venlig.

»Han var venlig, sjov og rar. Jeg ville aldrig have troet det om ham,« har skolekammeraten Kagan Wagner fortalt, ligesom Abdulazeez' fribrydningstræner Kevin Emily har beskrevet ham som en god dreng.

»Han gjorde altid, hvad jeg bad ham om. Jeg har aldrig haft nogen problemer med ham. Han var meget beskeden i skolen. Han var en rigtig god dreng,« har træneren forklaret til CNN.