USA udviser 60 diplomater efter giftangreb

Rusland menes at stå bag angrebet på en tidligere russisk dobbeltagent og hans datter i Storbritannien.

Amerikansk præsident Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA udviser 60 russiske diplomater og lukker det russiske konsulat i Seattle.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der citerer unavngivne medarbejdere i den amerikanske administration.

Sanktionerne kommer, efter at en tidligere russisk dobbeltagent og hans datter blev angrebet 4. marts med nervegift i Salisbury, England.

Den britiske og den amerikanske regering mener, at det er Rusland, som står bag angrebet.

Beskeden er ifølge en af embedsmændene, at "når du angriber vores venner, vil du møde konsekvenser", skriver nyhedsbureauet AFP.

Ud af de 60 udviste er 12 efterretningsofficerer fra en FN-mission i New York, USA. Disse udvises på grund af misbrug af "opholdsprivilegium".

Ifølge amerikanske embedsmænd er alle de udviste russiske agenter, som arbejder i USA under diplomatisk dække, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge embedsmændene udvises russerne for at sende et signal til de russiske ledere om det "uacceptable høje" antal af russiske efterretningsoperationer i USA.

De udviste russere har en uge til at forlade landet.

Den russiske ambassadør i USA, Anatoly Antonov siger ifølge Reuters, at udvisningen er "forkert", og at den ødelægger den smule, der er tilbage af forholdet mellem USA og Rusland.

Han siger ligeledes, at USA "kun forstår magt", og at USA's svar skal være rimeligt.

Rusland besvarer udvisningerne ved at udvise 60 medlemmer af diplomatiske missioner i Rusland, siger et medlem af det russiske parlament ifølge det russiske nyhedsbureau Ria.

Det skriver Reuters.

Angrebet på agent Sergej Skripal og hans datter er sket med nervegiften novichok, der oprindeligt er udviklet af Sovjetunionen, mener britiske efterforskere.

Flere andre lande, herunder Tyskland og Danmark, har ligeledes mandag annonceret sanktioner mod Rusland i form af udvisning af diplomater.