USA udskyder sanktioner mod Irans atompartnere

USA forlænger dispensationer for lande, der samarbejder med Iran om udvikling af atomkraft til civile formål.

- Pointen er, at vi holder et meget tæt øje med de atomaktiviteter. Så der er tale om en kort forlængelse på 90 dage, siger John Bolton, Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver. Leah Millis/Reuters Fold sammen
Læs mere

Washington D.C.. USA forlænger sanktionsdispensationer for lande, der samarbejder med Iran om udvikling af atomkraft til civile formål.

Det meddeler præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, i et interview med Fox Business Network.

Dispensationerne forlænges med 90 dage.

- Pointen er, at vi holder et meget tæt øje med de atomaktiviteter. Så der er tale om en kort forlængelse på 90 dage, lød det fra Bolton.

En række lande samarbejder i øjeblikket med Iran om den civile atomkraft. Det drejer sig blandt andet om flere europæiske lande, Rusland og Kina.

Udmeldingen kommer, kort tid efter at USA har indført sanktioner mod Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, der spillede en afgørende rolle i tilblivelsen af den internationale aftale om det iranske atomprogram.

Donald Trump trak USA ud af aftalen sidste år, men de øvrige aftalepartnere forsøger stadig at holde aftalen i live.

USA har efterfølgende genindført en stribe sanktioner mod lande, der samarbejder med Iran. Blandt andet har man sanktioneret lande, der køber iransk olie.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, besluttede allerede i maj at forlænge en række dispensationer i forhold til atomkraft i Iran.

Frygten for en åben konflikt mellem USA og Iran er taget til over de seneste uger med blandt andet en række konfrontationer i det strategisk vigtige Hormuzstræde.

USA har beskyldt Iran for at angribe olietankskibe, ligesom Iran har nedskudt en amerikansk drone.

/ritzau/Reuters