USA, Tyskland, Canada, Mexico laver klimaplan for 2050

Klimaplaner for 2030 er ikke nok. Virksomheder vil vide, hvor vi skal hen i 2050, hvis de skal investere.

USA, Canada, Mexico og Tyskland forsøger nu at udstikke klimakursen i en langsigtet plan frem mod 2050. Scanpix/Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens klimaforhandlingerne på konferencen COP22 i Marokko nærmer sig slutningen, giver fire globale økonomier deres bud på, hvordan de omlægger energisystemet fra fossile brændsler til ren energi frem mod 2050.

Det er USA, hvor klimaskeptikeren Donald Trump endnu ikke er tiltrådt som præsident, Canada, Mexico og Europas økonomiske sværvægter, Tyskland.

Efter intens debat har Tysklands regering fremlagt en plan for, hvordan man i 2050 vil eliminere op mod 95 procent af sit CO2-udslip, målt i forhold til 1990 - sektor for sektor.

Ifølge miljøminister Barbara Hendricks kan Tyskland være internationalt stolt af handlingsplanen.

- Vi tænker bevidst frem til 2030 og 2050 nu for at sikre, at alle aktører har tid nok at omstille sig til nye udfordringer.

- Ved at lægge det rigtige fundament nu kan vi gøre klimahandling til drivkraft i modernisering af vores økonomi, siger Hendricks.

USA's 100 siders plan hviler på tre piller: Elektrificering, energieffektivisering og udfasning af fossile brændsler i elproduktionen.

Det skal føre til, at CO2-udslippet i 2050 er 80 procent under 2005. Canada har samme mål.

USA forsøger med planen at tænke langsigtet, siger præsident Barack Obamas særlige klimaudsending, Jonathan Pershing.

- I øjeblikket har vi tilsagn fra verden for 2025 eller 2030. Men vi ved, at vi i 2050 skal have gennemført en dybtgående afvikling af kulstofbrændsel, siger Pershing.

Landenes mellemlange klimamål i Paris-aftalen er ikke nær nok til at nå målet om at stoppe klodens opvarmning ved 1,5-2 grader. Vi har kurs mod over 3 grader.

Forskerne i FN's videnskabelige klimapanel, IPCC, peger på nødvendigheden af stop for afbrænding af kul, olie og gas i løbet af cirka fire årtier.

For virksomhederne giver langsigtede køreplaner sikkerhed for, at regeringerne mener det alvorligt med grøn omstilling, siger Peter Baker, chef for World Business Council.

- Det vil få pengene til at strømme hen til de investeringer, siger Baker til AFP i Marrakesh.

Ifølge Jonathan Pershing har 25 lande indtil nu udtrykt vilje til at lave 2050-planer, inklusive Kina og Indien.

Jens Mattias Clausen, rådgiver i Greenpeace, kalder trods mangler planerne fra de fire toneangivende lande for "et ekstremt vigtigt signal". Han opfordrer Danmark og EU til at følge trop.

- Megen infrastruktur, der bygges nu, vil stadig være i brug i 2050. Så det bliver en kaotisk omstilling, hvis man ikke har en klar politisk styring. I Kina river man eksempelvis nu halvfærdige kulkraftværker ned, siger han.

/ritzau/