USA truer med at trække støtte til palæstinenserne

Palæstinenserne har indleveret dokumenter, der skal føre til optagelse i Den Internationale Straffedomstol. USA truer med at trække økonomisk støtte.

FN: Fredag indleverede palæstinenserne de dokumenter til FN, der skal føre til indtræden i Den Internationale Straffedomstol og en række internationale traktater. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Riyad Mansour, der er palæstinensernes ledende FN-observatør, kalder overdragelsen af dokumenterne for »et meget vigtigt skridt«.

»Det er en mulighed, som vi søger, for at søge retfærdighed for alle de ofre, der er blevet dræbt af besættelsesmagten Israel,« siger han ifølge Reuters.

USAs præsident, Barack Obama, støtter en uafhængig palæstinensisk stat, men amerikanske embedsmænd advarer om, at palæstinensernes forsøg på at indtræde i Den Internationale Straffedomstol kan være et tilbageskridt i fredsprocessen med Israel.

»Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at der vil komme konsekvenser af dette skridt,« siger en fremtrædende embedsmand fra den amerikanske regering med henvisning til USAs støtte til palæstinenserne.

USA sender hvert år omkring 400 millioner dollar i økonomisk støtte til palæstinenserne. I henhold til amerikansk lov vil støtten ifølge Reuters blive indstillet, hvis palæstinenserne bruger et medlemskab i Den Internationale Straffedomstol til at fremsætte krav over for Israel.

Den Haag-baserede domstol behandler alvorlige krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, herunder folkedrab. Med palæstinensernes indtræden i krigsforbryderdomstolen bliver vejen banet for, at domstolen kan behandle sager om påståede krigsforbrydelser begået i palæstinensiske områder og efterforske både israelske og palæstinensiske lederes ageren i den årelange konflikt.

FN-observatør Riyad Mansour oplyser, at palæstinenserne formelt har anmodet om at give krigsforbryderdomstolen jurisdiktion med tilbagevirkende kraft »med hensyn til de forbrydelser, der blev begået under den seneste krig i Gaza.«

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, erklærede torsdag, at en palæstinesisk indtræden i Den Internationale Straffedomstol vil gøre det muligt at retsforfølge det palæstinensiske styre for at støtte Hamas-bevægelsen, som han betegner som en terrorgruppe.

Samtidig erklærede han, at Israel er klar med en modreaktion og vil »forsvare Israels soldater.«

Hverken USA eller Israel er en del af Den Internationale Straffedomstol.