USA truer med at trække alle tropper fra Afghanistan

En amerikansk soldat vender hjem 20. september og modtages af datteren Malia på 5. år. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE SHARRETT

USA: USA kan ikke vente til efter det afghanske præsidentvalg i 2014 med at underskrive en aftale om amerikanske troppers tilstedeværelse i Afghanistan. Underskrives aftalen ikke »prompte«, kan konsekvensen blive, at der efter 2014 hverken vil være tropper fra USA eller NATO i landet.

Det sagde præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsrådgiver og USAs FN-ambassadør, Susan Rice, til den afghanske præsident, Hamid Karzai, mandag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Ambassadør Rice understregede, at det ikke er en levedygtig løsning at udskyde underskrivelsen af aftalen til efter næste års valg,« lød det mandag i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Susan Rice mødtes med Hamid Karzai under et besøg i Kabul, hvor den afghanske præsident ifølge Det Hvide Hus har »skitseret nye betingelser for at underskrive aftalen,« skriver Reuters.

Blandt præsidentens betingelser er ifølge Reuters, at afghanske fanger returneres fra Guantanamo-fængslet for at fremme fredsprocessen med Taleban, ligesom han vil have indskrevet i aftalen, at amerikanske tropper indstiller militæraktioner i afghanske hjem.

BNB