USA til israelere efter Trump-melding: Behersk jer, tak

USA forsøger at komme konflikter i forkøbet ved at bede Israel om at beherske reaktionen på Jerusalem-tiltag.

En arbejder hænger det amerikanske flag på en lokalregeringsbygning i Jerusalem for at fejre Trump udmelding. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. USA har bedt Israel om at beherske sig, efter at USA's præsident, Donald Trump, onsdag besluttede, at USA skal anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi anerkender, at I offentligt vil byde nyheden velkommen, men vi beder jer om at beherske jeres offentlige reaktion, skriver USA's udenrigsministerium i et dokument, som Reuters har fået adgang til.

Opfordringen kommer blandt andet for at beskytte amerikanere i Israel mod konflikter som følge af beslutningen.

- Vi forventer, at der kommer noget modstand fra Mellemøsten og resten af verden som følge af nyheden.

- Vi vurderer stadig den indflydelse, som beslutningen får for amerikanske faciliteter og ansatte i udlandet, lyder det i dokumentet.

Et andet dokument fra udenrigsministeriet, som Reuters har fået fat i, viser, at ministeriet har oprettet en intern taskforce, der skal "følge udviklingen verden over" som følge af USA's Jerusalem-beslutning.

Beslutningen fra Donald Trump er kontroversiel, da den bryder med mange års international konsensus.

Israel betragter Jerusalem som sin hovedstad og har blandt andet placeret parlamentet og højesteret i den hellige by. Palæstinensere opfatter dog også store dele af Jerusalem som sit hellige land.

Det internationale samfund fastholder, at byens status skal fastlægges gennem forhandlinger mellem parterne.

Alle lande har derfor hidtil haft deres ambassader i Tel Aviv.

Det Hvide Hus har på briefinger forud for Donald Trumps erklæring understreget, at anerkendelsen af Jerusalem ikke er udtryk for en ændret indstilling til fredsprocessen.

USA støtter fortsat en fred mellem israelere og palæstinensere, lyder det fra Trumps regering. Onsdagens beslutning bringer ifølge erklæringen hverken en fred længere væk eller tættere på.

/ritzau/