USA tester succesfuldt raketforsvar mod ballistiske missiler

Eksperter sammenligner missilforsvarstesten med at ramme en kugle fra en pistol i luften med en anden kugle.

Tirsdagens test er en del af forsvarsprogrammet Ground-Based Midcourse Defense (GMD), der har til formål at beskytte USA mod en stadig voksende trussel fra Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Gene Blevins
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske militær har for første gang gennemført en planlagt missilforsvarstest og er meget tilfreds med resultatet.

Det oplyser militæret i en erklæring.

Tirsdagens test involverede et simuleret angreb fra et interkontinentalt ballistisk missil af typen ICBM. Det blev affyret fra basen Reagan Test Site på Marshall Islands med retning mod farvandet syd for Alaska.

Herefter opsendte USA en raket fra flybasen Vandenberg i Californien for at afskære og eliminere missilet.

»Det var en fantastisk succes,« oplyser militæret.

Eksperter har sammenlignet testen med at ramme en kugle fra en pistol i luften med en anden kugle.

Testen er en del af forsvarsprogrammet Ground-Based Midcourse Defense (GMD), der har til formål at beskytte USA mod en stadig voksende trussel fra Nordkorea.

»Dette system er af afgørende betydning for forsvaret af vores land, og testen viser, at vi er kompetente og troværdige til at afskrække en meget reel trussel,« udtaler viceadmiral Jim Syring, der er direktør for Missile Defense Agency.

Før tirsdagens affyring havde GMD-systemet kun succesfuldt ramt sit mål i ni ud af 17 test siden 1999. Den sidste test var i 2014.

Nordkorea har i løbet af det seneste år øget antallet af missiltest dramatisk. Det sker i et forsøg på at udvikle et ICBM-missil, der kan nå det amerikanske fastland.

Det kontinentale USA ligger omkring 9000 kilometer fra Nordkorea. ICBM-missiler har en rækkevidde på minimum 5500 kilometer. Dog er nogle designet til at kunne flyve 10.000 kilometer eller længere.

Det anslås, at udviklingen af GMD-programmet hidtil har kostet 40 milliarder dollar, hvilket svarer til godt 266 milliarder kroner.