USA strammer rejseregler til Cuba for amerikanere

Donald Trumps regering har søsat nye tiltag mod Cuba. De træder i kraft allerede torsdag.

Washington. USA's regering har strammet rejsereglerne til Cuba. De nye tiltag vil træde i kraft allerede torsdag.

Det sker, fem måneder efter at USA's præsident, Donald Trump, sagde, at han ville stramme reglerne. Løftet blev givet under en tale foran eksilcubanere i Miami.

Alle amerikanske borgere må nu styre uden om en række cubanske hoteller, butikker, rejsefirmaer og andre virksomheder, der figurerer på en liste over selskaber, som har kontakt til Cubas militær eller sikkerhedstjenester.

Alle amerikanere bliver også tvunget til at rejse i organiserede grupper med amerikanske rejsefirmaer. De kan med andre ord ikke bare tage til Cuba på egen hånd.

- Disse tiltag bekræfter, at forholdet (mellem USA og Cuba, red.) har lidt et alvorligt tilbageslag på baggrund af beslutningerne fra præsident Trumps regering, siger Josefina Vidal, topdiplomat for Cuba i Nordamerika.

Der er dog stadig kun tale om en delvis tilbagerulning af tidligere præsident Barack Obamas tiltag.

Således vil ture til Cuba med krydstogtskibe og direkte kommercielle flyvninger fra USA til Cuba stadig være tilladt, og ambassader i Washington og Havana forbliver åbne.

USA og Cuba var ærkefjender i årtier under den kolde krig. Men under præsident Barack Obama skete en begyndende forsoning, der endte med, at de to lande igen åbnede repræsentationer hos hinanden.

De blev åbnet i sommeren 2015. Knap et år senere landede Obama i Cuba som den første amerikanske præsident i 88 år.

Men tøbruddet var kortvarigt. I sommer, efter at præsident Donald Trump havde overtaget magten i Washington, kom de første meldinger om mystiske personskader fra amerikanske diplomater på ambassaden i Havana.

22 diplomater og familiemedlemmer skal således på mystisk vis have fået permanente høreskader eller hjerneskader under deres ophold i landet.

Det har præsident Trump blandt andet brugt som løftestang til at kræve strengere regler for indrejse i Cuba.

/ritzau/AP