USA-støttet koalition tilbageholder IS-ledere i Syrien

Udenlandske IS-ledere bliver afhørt. De vil blive overladt til vores domstole, siger militsen SDF.

Styrker fra den Syriske Demokratiske Hær i det erobrede Raqqa. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOUSSEF RABIH YOUSSEF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beirut. Amerikansk-støttede militser i Syrien har tilbageholdt en række udenlandske ledere fra Islamisk Stat under de måneder lange kampe om byen Raqqa. De vil blive retsforfulgt, nu hvor jihadisterne er nedkæmpet.

Det er uklart, om de vil blive sendt tilbage til deres respektive lande efter deres retssager, siger en talsmand for Syriens Demokratiske Styrker, SDF, som har indtaget Raqqa.

- Vi har udenlandske emirer (...) fra mange steder i verden, siger Talal Silo fra SDF.

- De er blevet taget til fange under særlige operationer. Nogle af dem har selv overgivet sig, siger han.

Syriens Demokratiske Styrker er en alliance bestående af kurdiske og arabiske militser, som i denne uge har kunnet hejse deres flag over alt i Raqqa.

USA siger, at Raqqa, som Islamisk Stats operationelle hovedkvarter, var planlægningscenter for gruppens angreb i udlandet.

I november 2015, efter at militante dræbte over 130 mennesker i Paris og sårede hundredvis, gennemførte Frankrig luftangreb mod Raqqa.

Silo afviser at sige, hvor mange højtstående udenlandske fanger fra Islamisk Stat der er taget til fange. De tilbageholdte afhøres af SDF's efterretningsfolk.

- Der er fængsler, som kun er for Islamisk Stat. Vi sætter dem ikke sammen med regulære fanger, siger han.

- De bliver afhørt, og deres forklaringer bliver undersøgt, og de vil blive overladt til domstolene. Vi har et uafhængigt retssystem, som vil retsforfølge dem alle, siger han.

- Men det er uafklaret, hvorvidt de vil blive udleveret til deres respektive lande, da der ikke foreligger klare aftaler på området, siger Silo.

Også andre militser end SDF har været med i Raqqa-offensiven. Det gælder blandt andre kurdiske YPG og YPG's søstermilits, YPJ, som består af kvinder.

/ritzau/Reuters