USA støtter forlængelse med Stoltenberg som Nato-leder

Jens Stoltenberg har leveret varen, mener USA's ambassadør i Nato, hvorfor nordmanden bør forlænges.

Stoltenberg tiltrådte stillingen som Nato-leder i oktober 2014. Han blev i udgangspunktet valgt for fire år. Men det ventes, at han vil blive tilbudt et ekstra år. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

USA ønsker at forlænge samarbejdet med Jens Stoltenberg, så nordmanden får tilbudt et femte år som generalsekretær for Nato.

Det bekræfter den amerikanske Nato-ambassadør, Kay Bailey Hutchison, over for nyhedsbureauet NTB.

»Han gør et udmærket job. Jeg tror, at samtlige medlemmer af alliancen vil støtte en forlængelse. Vi kommer nok til at drøfte det i nær fremtid,« siger Hutchison.

Stoltenberg tiltrådte stillingen som Nato-leder i oktober 2014. Han blev i udgangspunktet valgt for fire år. Men det ventes, at han vil blive tilbudt et ekstra år.

Anders Fogh Rasmussen, som var generalsekretær i forsvarsalliancen før Stoltenberg, fik også forlænget sin kontrakt. Det skete i oktober 2012, to år før han forlod stillingen.

Med mindre uventet modstand dukker op, kan en formel beslutning ventes i løbet af de nærmeste uger, skriver NTB.

Processen tilrettelægges af Tjekkiets Nato-ambassadør, Jirí Sedivý. Han inviterer de øvrige ambassadører til uformelle kaffemøder, hvor de kan drøfte spørgsmålet uden Stoltenbergs tilstedeværelse.

Det norske nyhedsbureau skriver, at den proces allerede er i gang. Det har Sedivý ikke ønsket at bekræfte.

Norges udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide, siger, at det er hendes klare indtryk, at Stoltenberg har bred støtte til en forlængelse.

»Stoltenberg gør et rigtig godt job som generalsekretær for Nato«, siger Søreide.

Hun kalder det "rigtig fornuftigt" at forlænge med ham.