USA snart klar med efterretninger om gasangreb

Amerikanerne vil i denne uge offentliggøre informationer om det formodede gasangreb tæt på Damaskus i sidste uge, fortæller en talsmand for Det Hvide Hus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: Pressetalsmand i Det Hvide Hus, Jay Carney, oplyste tirsdag på et pressemøde, at USA i denne uge vil offentliggøre efterretninger om det formodede angreb med nervegas onsdag i sidste uge, der ifølge oprørere dræbte mindst 1.300 mennesker i en forstad til Damaskus

»Jeg tror, man kan forvente en offentliggørelse i denne uge,« sagde Carney.

Spekulationerne om et forestående angreb på Syrien fra USA er taget til i takt med, at rapporter fra det pågældende område uden for Damaskus er løbet ind fra FNs inspektører, ligesom USA givetvis har fået egne informationer af efterretningskilder.

Jay Carneys seneste udmeldinger bestyrker, at USA har tænkt sig at reagere mos Syrien. Han var således meget direkte i sin tale i forhold til at placere ansvaret for det kemiske angreb.

»Der bør ikke være tvivl om, at det syriske regime er ansvarlig for anvendelsen af kemiske våben 21. august uden for Damaskus, lød det fra Jay Carney, der tilføjede, at der »ikke er noget, der bekræfter, at præsident Bashar al-Assad har nogen form for troværdighed«.

Ifølge Carney overvejer præsident Barack Obama imidlertid fortsat sine muligheder for at skride til handling.

»Mulighederne, som vi overvejer, handler ikke om et regimeskifte. De handler om at give et modsvar på en klar overtrædelse af internationale standarder, som forbyder brugen af kemiske våben. Når præsidenten er klar til at melde noget ud, vil han gøre det,« sagde Carney.

I Frankrig har præsident Francois Hollande også taget de skarpe vendinger i brug. Han er klar til at »straffe de ansvarlige«.

»Frankrig er klar til at straffe dem, som tog den grufulde beslutning at gasse uskyldige mennesker,« sagde Hollande i en tale på fransk TV og understregede, at præsident Assad er ansvarlig for angrebet.