USA sender advarsel til civile fly over Golfen

Civile fly skal være forsigtige i luftrummet omkring Iran, advarer amerikansk luftfartsmyndighed.

Det amerikanske hangarskib Abraham Lincoln er på vej til Golf-regionen. Det passerede i sidste uge gennem Suez-kanalen på vej til Den Persiske Bugt sammen med flere følgeskibe. Mcsn Jason Waite (handout)/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advarslen kommer »på grund af forhøjet militær aktivitet og øgede politiske spændinger i regionen«, skriver FAA.

Disse øgede spændinger i regionen udgør en »stigende utilsigtet risiko for amerikanske civile luftfartsoperationer«, fordi der er »potentiale for fejlberegning eller fejlidentificering«, skriver FAA.

Fly, der flyver i området, kan desuden risikere, at der opstår forstyrrelser i GPS-systemer, og at kommunikation blokeres. Det kan ske »med kort eller ingen varsel«, meddeler FAA.

USA's præsident, Donald Trump, har besluttet at optrappe USA's militære tilstedeværelse omkring Iran med et hangarskib, B52-bombefly og flere angrebsfartøjer.

USA siger, at Iran truer amerikanske interesser i regionen.

Trump har også beordret en stor del af USA's ansatte ved ambassaden i Irak ud af landet. Evakueringen kommer angiveligt på grund af trusler fra væbnede irakiske grupper, der har støtte fra Iran.

Lørdag siger tre forskellige kilder til nyhedsbureauet Reuters, at det store amerikanske olieselskab Exxon Mobil har evakueret alle sine udenlandske ansatte fra oliefelter i Irak og fløjet dem til Dubai.

Ifølge flere amerikanske medier er der uenighed i Det Hvide Hus om, hvor hårdt man skal presse Iran.

Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, ønsker en hård kurs, mens andre rådgivere er imod.

Flere politikere i Kongressen har bedt Det Hvide Hus og Pentagon forklare årsagen til, at både retorikken og den militære tilstedeværelse omkring Iran er optrappet i løbet af de seneste to uger.

USA's koalitionspartnere i Irak antydede tidligere på ugen, at trusselsniveauet ikke er steget nævneværdigt.

/ritzau/AFP