USA: Screen senere og sjældnere for brystkræft

I en række nye retningslinjer overrasker flere nøgleorganisationer i kampen mod brystkræft ved at anbefale, at kvinder skal tjekkes senere og mindre hyppigt for brystkræft.

Foto: Iris

USA: Amerikanske kvinder bør ikke blive tjekket for brystkræft i en alder af 40 år, de skal være 45 år, og så skal de tjekkes mindre hyppigt.

Sådan lyder de nye retningslinjer, som organisationen American Cancer Society netop har præsenteret, skriver CNN.

En mammografi, som er en undersøgelse for brystkræft, er nemlig ikke særlig effektiv, viser en række amerikanske studier ifølge American Cancer Society.

»Chancen for, at du finder kræft på den måde er faktisk meget lille,« siger Otis Brawley, der er chef for organisationens medicinske afdeling, til CNN.

Og mens organisationen mener, at mammografi er ineffektivt, mener de også, at selve screeningen kan forårsage skader på kvinderne, fordi mange kvinder vil få testresultater, der fejlagtigt slår fast, at de har brystkræft.

To andre store parter inden for kræftbekæmpelse i USA er dog delte omkring de nye retningslinjer.

ACOG, der er gruppe læger, der kæmper for at forbedre kvinders helbred, mener fortsat, at kvinderne skal screenes for brystkræft i en alder af 40 år.

Mens de amerikanske myndigheder for forebyggelse af kræft direkte trumfer retningslinjerne fra American Cancer Society og siger, at kvinderne ikke skal screenes, før de fylder 50 år. Det sagde de dog også allerede i 2009.

Hovedargumentet bag at udsætte screeningerne for brystkræft for de amerikanske kvinder er, at de tidlige test ofte giver falske positive resultater til stor gene for den enkelte kvinde.

Og det gør sig især gældende i tests, hvor man screener kvinder under 45 år, lyder argumentet fra Otis Brawley ifølge CNN.