USA rykker tungt skyts ind i Syrien til endeligt slag om IS-hovedby

En amerikansk styrke med artilleri skal hjælpe syriske oprørere i offensiven mod byen Raqqa. Mobiliseringen tyder på, at et afgørende angreb mod den islamistiske terrorgruppe er på vej.

Forskellige syriske oprørsgrupper, som her De Syriske Demokratiske Styrker, har i samarbejde med USA i længere tid planlagt en offensiv mod Islamisk Stats hovedby Raqqa, der kan blive et afgørende slag med den islamistiske terrorbevægelse. Foto: Reuters   Fold sammen
Læs mere
Foto: RODI SAID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs militær har øget tilstedeværelsen omkring Islamisk Stats hovedby Raqqa i det nordøstlige Syrien. Det kan ifølge amerikanske medier være tegn på, at USA sammen med allierede og syriske oprørere forbereder et større angreb på den by, som Islamisk Stat, IS, har kontrolleret længst, og som i sin tid gav de islamistiske terrorister mulighed for at kalde sig »stat« og senere udråbe et »kalifat«.

Tilstedeværelsen af amerikanske marineinfanterister med artilleri på landjorden i Syrien er en ny eskalering af USAs deltagelse i konflikten, skriver Washington Post.

Hidtil har USA støttet syriske oprørere med luftbombardementer og en mindre styrke specialtropper.

Et angreb på byen Raqqa vil have stor betydning både symbolsk og militært. I forvejen er USA involveret i offensiven mod IS i storbyen Mosul i Irak. Raqqa er en mindre syrisk provinsby, men det er herfra, at ledelsen af den islamistiske terrorbevægelse i flere år har udbygget kontrollen over store områder i Syrien og Irak.

Det er også til Raqqa, at mange IS-sympatisører fra Europa, Nordafrika og andre steder er søgt hen for at slutte sig til bevægelsen. Mange af de især unge mænd har ifølge en række vidneudsagn og medierapporter deres familier boende i Raqqa, mens de selv kæmper for Islamisk Stat.

Britiske medier har refereret, hvordan britiske kvinder i byen over nettet har fristet andre ofte helt unge kvinder til at slutte sig til dem med beskrivelser af livet i Raqqa.

Ifølge Washington Post inkluderer USAs mobilisering »155 millimeter M777« haubitsere, der kan yde kanonstøtte under en offensiv fra mange kilometer bag en frontlinje. USAs artilleri kan blive endnu mere virkningsfuld, fordi IS ikke har luftvåben til at angribe.

En anonym militærkilde siger til avisen, at mobiliseringen ikke er et udslag af præsident Donald Trumps ordre om en ny plan for kampen mod IS, men at operationen har »været under udarbejdelse i et stykke tid«.

Der er fortsat en politisk bestemt begrænsning i antallet af amerikanske soldater på landjorden i Syrien, hvor USAs militær indenfor de fastsatte rammer kan udstationere omkring 500 soldater.

En mindre gruppe amerikanske soldater er også sat ind ved byen Manbij nordvest for Raqqa. Ifølge The Guardian drejer den aktion sig ikke om direkte kamp men snarere om at undgå sammenstød mellem kurdiske oprørere og tyrkiske styrker.

Begge parter er allierede med USA men forfølger ud over kampen mod IS vidt forskellige og indbyrdes til dels uforenelige mål i Syrien.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien