USA: Russisk oprustning bekymrer

USAs udenrigsminister John Kerry og NATO-chef Jens Stoltenberg kritiserer kraftigt Ruslands planer om opstilling af 40 nye atommissiler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA/RUSLAND: Ruslands beslutning om at opstille yderligere 40 langtrækkende atommissiler som svar på USAs planer om at sende tunge våben til Østeuropa vækker bekymring i den amerikanske regering.

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry siger ifølge Reuters:

»Ingen, der hører den slags meddelelser fra lederen af en magtfuld nation, kan undgå at blive bekymret over hvilke konsekvenser, det får.«

Samtidig lyder det tirsdag aften fra den russiske præsident Vladimir Putin, at »Rusland er nødt til at rette sine væbnede styrker mod de lande, der truer det«.

Putin har tidligere betegnet udstationeringen af tunge våben som den mest aggressive handling siden Den Kolde Krig.

Dermed har retorikken mellem de to stormagter nået et foreløbig højspændingspunkt, efter at USA løftede sløret for planerne om at sende tunge våben som kampvogne og andet tungt materiel til en række østeuropæiske lande. Det vil ske som reaktion på den russiske militære aktivitet i luften og på landjorden ved NATOs grænser og i Ukraine, hvor Vesten beskylder Rusland for at støtte oprørerne med soldater og våben.

Putin beskylder også USA for at udvide omfanget af det såkaldte missilskjold og siger, at opstillingen af yderligere 40 interkontinentale atommissiler også er et svar på det.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kalder ifølge Reuters Ruslands skridt for destabiliserende og en farlig sabelraslen og siger, at den form for russisk retorik i sig selv forklarer, hvorfor NATO øger mulighederne for de medlemslande, der ligger tættest på Rusland for at kunne forsvare sig.