USA rammes af historisk kulde

140 millioner amerikanere gør sig klar til den værste vinterkulde i over 20 år. Temperaturen i Atlanta kan mandag blive lavere end i Alaska, advarer meteorologer.

James Schlafer fra Minneapolis er klædt ekstravarmt på til sin daglige gåtur på fire-fem miles i den ekstreme temperatur, som har ramt store dele af USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: CRAIG LASSIG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag rammes USA af en ny bølge isende kold luft. Denne gang forventes kulden at nå en temperatur så langt under frysepunktet, at man skal 20 år tilbage for at se noget lignende, siger flere meteorologer ifølge CNN.

I byer som Atlanta og Nashville, der normalt på denne årstid har en temperatur på mellem to til ti grader, vil temperaturen nå længere ned end i byen Anchorage i Alaska. Her er temperaturen på denne årstid på over minus ti grader.

»Det er den koldeste luft, vi har set i flere år. Og tilmed så langt sydpå,« siger CNNs meterolog, Dave Hennen, ifølge TV-stationen.

Størstedelen af det øvrige USA vil også opleve rekordlav temperatur og snefald. Her kan den snige sig helt ned på 45 minusgrader, vurderer den nationale vejrtjeneste ifølge CNN.

Som konsekvens har borgmesteren i Minnesota besluttet at lukke samtlige folkeskoler i staten, ligesom skolebørn og studerende i Chicago og New York også er tvunget til at blive hjemme mandag, skriver Fox News.

Indianapolis’ borgmester, Greg Ballard, opgraderede søndag nat byens færdselsaktivitet til »kode rød«, som betyder, at al unødvendig kørsel på veje og stræder er ulovligt.

»På grund af denne farlige kombination af sne og kulde, udsteder jeg nu en trafik-advarsel, hvor kun nødvendig færden er tilladt,« skriver Greg Ballard på sin Twitter-profil.

»Også institutioner, skoler og virksomheder vil blive bedt om at lukke mandag, da kulden er livsfarlig og noget, vi ikke har oplevet før,« tilføjer han.

Sidste gang »kode rød« blinkede i Indianapolis, var for 35 år siden.

Vinterstomen får også konsekvenser for flytrafikken. Søndag blev 3.000 fly ifølge CNN aflyst, da lufthavne i New York, Chicago, Indianapolis, St. Louis og Washington midlertidigt lukkede ned. Ved seneste kuldechok i fredags måtte 2.200 indenrigsfly blive på jorden.