USA prøver at ændre krigens gang i Syrien

Formelt reagerer Obama-regeringen på brug af kemiske våben, men bevæbning af oprørerne ser ud som et sidste øjebliks forsøg på at imødegå regimets offensiv.

Hvert øjeblik ventes regeringsstyrker at starte en offensiv mod byen Aleppo, hvor bl.a. oprørsgruppen "Martyr Al-Abbas" holder til – her fotograferet ved spisetid for nogle dage siden. Blandt medlemmerne er fem brødre – en plejede at arbejde med indretning, en på en restaurant og de tre andre gik i skole, inden konflikten brød ud. Foto: Muzaffar Salman/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Intet tyder på, at han er glad for beslutningen. Modviljen mod at engagere sig militært i endnu en krig i Mellemøsten for manden, der gik til valg på at trække USA ud af Irak og Afghanistan, fik i mere end to år præsident Barack Obama til at holde stand. Men til sidst kunne han og hans rådgivere tilsyneladende ikke se andre farbare muligheder, og en talsmand for Det Hvide Hus meddelte, at USA nu vil bidrage med våben til de syriske oprørere.

Beslutningen kommer, efter at de syriske oprørere de seneste uger er blevet trængt i defensiven i en grad, så iagttagere advarer om, at de kan være ved at tabe kampen. Amerikanske embedsmænd uddybede, at det i første omgang vil dreje sig om lette våben og ammunition med »muligheden« for våben til brug mod kampvogne.

Det kan dog hurtigt vise sig særdeles vanskeligt at holde igen for Obama afhængig af udviklingen af kampene i Syrien. Allerede i går sagde vestlige diplomater, at også en ikke-flyvningszone i et område nær Jordan er på tale, og med en forventet offensiv mod oprørsområder i og omkring Aleppo har oprørskilder sagt, at der er akut brug for antiluftskyts.

Strid om kemiske våben

Den formelle baggrund for beslutningen blev af en af Obamas nærmeste sikkerhedsrådgivere Benjamin J. Rhodes udlagt som, at USAs regering nu finder det bevist, at 100-150 mennesker er blevet dræbt af syriske regeringsstyrkers gentagne brug af mindre mængder giftgas.

»Præsidenten har gjort det klart, at brugen af kemiske våben eller overførslen af kemiske våben til terrorgrupper er en rød linje,« sagde Rhodes.

»Han har sagt, at brugen af kemiske våben vil ændre hans kalkule, og det har det.«

Obama-administrationen har i længere tid afvist at tilslutte sig blandt andet franske og israelske anklager om det syriske regimes brug af kemiske våben. Antallet af de formodede ofre for gassen skal ses i lyset af, at FN torsdag erklærede, at man har opgjort et bekræftet og »konservativt« skøn på 92.901 dræbte i borgerkrigen. For Obama kan henvisningen til de kemiske våben bruges som »den røde tråd« i hans udenrigspolitik, som mange har kritiseret ham for at mangle både i Syrien og andre konflikter. Omvendt kan han få problemer i lighed med George W. Bushs anklager som grundlag for krigen i Irak, hvis beviserne om de kemiske våben ikke viser sig holdbare.

Det syriske udenrigsministerium kalder anklagerne for løgne og en undskyldning for at intervenere, mens »udtalelser har bekræftet, at terrorgrupper i Syrien har kemiske våben«. En udenrigspolitisk rådgiver for Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde, at man er blevet briefet af USA, men at informationerne »ikke ser overbevisende ud«.

Regimet i offensiven

Nogle iagttagere påpeger, at det vil tage tid at bevæbne oprørerne, mens situationen inde i Syrien ændrer sig hurtigt og dramatisk. Grænsebyen Qusairs nylige fald har både givet regimet fornyet selvtillid, trukket tusindvis af Hizbollah-styrker direkte ind i kampene og åbnet en rute for en offensiv mod oprørerne i Aleppo, Syriens største by, der i mange måneder har været udsat for en stillingskrig.

Flere oprørskilder har de seneste dage sagt, at en større offensiv fra regimets styrker ventes hvert øjeblik, og natten til fredag var voldsomme kampe ifølge syriske kilder i gang i området.

USAs regering kan dog tage akutte skridt til at støtte oprørerne, hvis den ønsker det. Med henvisning til en årlig militærøvelse har USA netop transporteret væsentlige styrker til Jordan. I forvejen har USA og andre NATO-lande på tyrkiske anmodning for flere måneder siden leveret Patriot-batterier til opstilling langs den syrisk-tyrkisk grænse.

Præsidentens ansvar

Et presserende spørgsmål for USA er, hvem der skal have våben. Fundamentalistiske grupper har flere steder vundet frem som de ledende oprørere på bekostning af Den Frie Syriske hær. En kommandant for en islamistisk oprørsgruppe baseret i Hama syd for Aleppo erklærede i går ifølge Reuters, at han er parat til at modtage amerikanske våben:

»Alle her arbejder i øjeblikket ud fra princippet om, at deres fjendes fjende er deres ven. USA er imod Bashar nu, i hvert fald offentligt. Vi vil se på situationen på den her måde: Vi har ikke noget imod, at grupper tager imod våben fra USA. Vi vil modsætte os dem, der prøver at sprede deres sekulære ideer i Syrien.«

Der findes ingen rene hænder i krig. Det ved Obama, og det har været medvirkende til, at han og hans rådgivere har givet tilladelse til bevæbning. Når de første islamister træder frem med amerikanske våben i hænderne, vil kritikere med garanti falde over ham. Der er store risici for Det Hvide Hus, men en sejr i Syrien for USAs fjender samt en foræring af det internationale, diplomatiske overtag til Rusland kan også blive et stort nederlag for USAs udenrigspolitik. Som den tidligere demokratiske præsident Bill Clinton sagde det forleden, da han i et privat møde med den republikanske senator John McCain bakkede op om dennes krav om USAs militære støtte.

»Det altoverskyggende spørgsmål er nu, hvor russerne, iranerne og Hizbollah er i fuld fart fremad … om vi skulle prøve at gøre noget for at begrænse deres landvindinger og ændre magtforholdene,« sagde Clinton ifølge presserapporter fra mødet.

»Det, som det amerikanske folk siger, når de fortæller dig, at du ikke skulle gøre de ting, er ikke, at du ikke skulle gøre de ting, men i stedet opfordrer de til at være forsigtig. De hyrer dig til at vinde … til at se omkring hjørnet og holde øje ned ad vejen«.