USA presses for en strategi i Syrien: Er Assads dage talte?

Rex Tillerson ankommer til G7-mødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENZO PINTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er dagene for alvor ved at være talte for Syriens blodige diktator, Bashar al-Assad?

USA har efter angrebet på en syrisk luftbase i fredags gjort det klart, at man er ved at skifte kurs og nu går efter at tvinge al-Assad fra præsidentposten. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, ville mandag dog ikke gå så langt som præsident Donald Trumps FN-ambassadør, Nikki Haley.

Hun havde dagen inden været ganske klar i mælet, da hun sagde direkte, at USA nu ønsker et regimeskifte i Syrien.

Tillerson valgte på det såkaldte G7-møde at udtrykke det på en anden måde: »USA vil stille alle, der begår forbrydelser mod uskyldige, til ansvar for deres handlinger.«

Det blev af deltagerne i mødet tolket som samme besked.

Men de mange tidligere og forskellige meldinger fra den amerikanske supermagt fik i går en række vestlige lande til at lægge pres på USA for at tvinge Trump til at lægge strategien over for Syrien åbent frem efter angrebet mod den syriske luftbase. Angrebet var gengæld for er kemisk angreb mod syriske civile, som det menes, at Assad stod bag.

G7-landenes udenrigsministre var mandag samlet forud for et topmøde i maj, og Syrien og den truende konflikt med Nordkorea om landets atomvåben var vigtigste punkt på dagsordenen, for det er fortsat en gåde for USAs allierede, hvilken kurs den amerikanske præsident, Donald Trump, har lagt sig fast på efter bombardementet.

Seks lande – Japan, Italien, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Canana – forlangte på mødet at få klar besked om, hvorvidt USA er ved at engagere sig mere i konflikterne i Mellemøsten på trods af, at Trump indtil nu ikke har ønsket at blive direkte involveret i andet end kampen mod Islamisk Stat. Det amerikanske angreb var ganske vist et målrettet svar på Assads brug af kemiske våben. Men med de seneste udtalelser fra Haley og Tillerson tyder det på, at det ikke er sidste gang, at USA går direkte efter Assad.

»Vores langtsigtede mål er at få Assad fjernet, få Iran ud af Syrien og Irak samt at få knust Islamisk Stat,« lyder det fra Haley.

Tillerson rejser i øvrigt tirsdag videre til Moskva, hvor han skal tale med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, om netop Syrien. Ifølge flere internationale medier er der rygter om, at også Rusland er ved at være træt af Assad. Men det er altafgørende for Rusland, at den, der efterfølger ham, også er indstillet på, at Rusland bevarer sine militære baser i Syrien. Ellers bliver der næppe en aftale.

Tillerson menes at have et budskab med fra G7-landenes møde. Hvis Rusland dropper støtten til Assad og trækker sine styrker ud af Syrien, kommer Moskva ind i varmen igen i G7, som så bliver til G8.

Men det er næppe nok alene til at afgøre, om Rusland fortsat vil støtte Syriens nuværende præsident. Men Rusland er blevet isoleret – ikke alene efter Syrien; også sanktionerne efter annekteringen af Krim tærer på den russiske økonomi.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent.