USA planlægger et angreb over tre dage

Kilder nær den amerikanske præsident afslører, at Bashar al-Assad og hans støtter kan få en ubuden gæst inden for blot to døgn.

Unavngivne amerikanske embedsmænd taler om et militært indgreb af tre dages varighed, som skal sende et kraftigt signal til det syriske regime under præsident Assad. Her ses et F/A-18C Hornet-fly om bord på krigsskobet USS Dwight D. Eisenhower, der er stationeret i Middelhavet og er klar til intervention.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew SchneiderAFP PHOTO / US NAVY

USA/SYRIEN: Amerikanske missiler kan slå ned i Syrien »så tidligt som torsdag«. Det skriver NBC News på baggrund af interviews med embedsmænd i Obama-administrationen, der ikke nævnes ved navn.

Embedsmændene taler om et militært indgreb af tre dages varighed, som skal sende et kraftigt signal til det syriske regime under præsident Assad. Han er i stigende grad mistænkt for at have orkestreret sidste uges kemiske angreb i en forstad til Damaskus, der ifølge syriske oppositionskilder kostede mindst 1.300 mennesker livet.

Ifølge NBC News gentog embedsmændene flere gange, at missionen ikke har til mål at slå Assad ihjel, men derimod at eliminere militære anlæg, luftbaser og artilleri.

Udtalelserne ligger i kølvandet på Obamas samtale med den australske premierminister, Kevin Rudd, og den franske præsident, Francois Hollande, om, hvordan skelettet skal se ud i et eventuelt militært indgreb.

USAs udenrigsminister, John Kerry, fastslog mandag, at der blev brugt kemiske våben nær Damaskus, og at præsident Omaba i løbet af kort tid vil beslutte, hvordan der skal reageres over for Syrien. Kerry kom med sin udmelding efter samtaler med ledere i Storbritannien, Jordan, Qatar, Saudi-Arabien og flere medlemmer af Kongressen i USA.

Tirsdag sagde en talsmand for Storbritanniens regering, at den overvejer et »passende modsvar« efter den formodede brug af kemiske våben. Talsmanden ville ikke afsløre, om briterne vil vente på en undersøgelse af angrebet iværksat af FN, inden de griber ind.

I et interview med BBC siger den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, at »USAs militær er på plads for at være parat til at udføre enhver beslutning som præsidenten ønsker«.