USA parat til at acceptere dansk tilbagetrækning fra Irak

Situationen i det sydlige Irak er anderledes end i Bagdad, hvor USA vil sætte sine ekstra soldater ind, siger USAs nye forsvarsminister Robert Gates.

BRUXELLES: USA er parat til at acceptere en nedskæring og tilbagetrækning af danske og britiske soldater i det sydlige Irak, gjorde den nye amerikanske forsvarsminister Robert Gates i går klart under et besøg i NATOs hovedkvarter i Bruxelles. Men han opfordrede samtidig de NATO-allierede til at gøre deres »pligt« i Afghanistan.

»Situationen i det sydlige Irak og specielt omkring Basra er anderledes end situationen i Baghdad. Vores ekstra indsats er målrettet mod volden i Baghdad,« sagde Gates stillet over for spørgsmålet om, hvorfor Storbritannien, Danmark og andre lande reducerer deres troppeantal i Irak, mens USA netop har bebudet at sende godt 20.000 ekstra mand til Irak.

»Der er forskellige svar på situationen ud fra, hvordan den er i de forskellige dele af landet,« sagde den amerikanske forsvarsminister, der forsøgte at imødegå artikler i britisk presse om, at man i Washington var rasende over, at Storbritannien skærer sit antal soldater i Irak ned fra flere end 7.000 til mindre end 5.000 i løbet af foråret.

Fokus på Afghanistan
»De er i færd med at skære ned og planlægger en tilbagetrækning i løbet af året,« sagde Gates lakonisk om den britiske holdning til at blive i Irak.

Men hvis USA kan leve uden britisk og dansk militær opbakning i Irak, så meget desto mere vigtigt er det for den vestlige forsvarsalliance, NATO, at leve op til sit ansvar med at sikre det spæde demokrati i Afghanistan efter omstyrtelsen af det fundamentalistiske Taleban-regime for fem år siden.

Det er en »top-prioritet« for NATO, sagde den amerikanske forsvarsminister, der tiltrådte stillingen ved årsskiftet efter, at præsident George W. Bush havde fyret hans forgænger; den fyrige, men også omstridte Donald Rumsfeld.

»Det er afgørende, at NATO-medlemslandene opfylder de forpligtigelser, som de har over for de andre medlemslande,« sagde Robert Gates, der dog ikke ville sætte navn på hvilke NATO-medlemslande, der burde gøre mere ved Afghanistan-indsatsen.