Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
WASHINGTON: Computernørden Edward Snowden, der har afsløret USAs hemmelige efterretningsmetoder, er den mest eftersøgte mand lige nu. Ikke alene ønsker USA ham udleveret, men Snowden er også ved at blive en brandvarm sag for de lande, der modtager ham. Den amerikanske regering har i et sjældent anvendt tonefald ladet forstå, at det får konsekvenser for forholdet til USA, hvis ikke han udleveres. Dermed er tonen over for de lande, der er indblandet i Edward Snowdens forsvinden, blevet skærpet betydeligt.
Det Hvide Hus udtrykte i går stor skuffelse over, at myndighederne i Hongkong har ladet Snowden rejse på trods af, at der var sendt en udvisningsanmodning til Hong Kong. Og den sikkerhedspolitiske talsmand for Det Hvide Hus, Caitlin Hayden, sagde, at man så med stor alvor på beslutningen fra Hong Kong. Den »er i modstrid med de bilaterale aftaler, der eksisterer mellem USA og Hong Kong og USA og Kina«. Også andre lande, der kunne tænkes at lade Snowden passere deres territorium i transit, fik et advarende ord med på vejen. Foreløbig er der ingen, der kender Snowdens rejserute, ud over at Ecuador har bekræftet, at Snowden har anmodet om politisk asyl.
Muligvis flere dokumenter
Men USA mener, at Snowden fortsat befinder sig i Rusland. Flere amerikanske senatorer har for en sikkerheds skyld sendt klare advarsler til Rusland, hvilket understreger alvoren i situationen. De amerikanske myndigheder vil have fat i Snowden hurtigst muligt, fordi man frygter, at han vil blive sat under pres fra andre landes efterretningstjenester, og at han muligvis ligger inde med flere dokumenter, end han indtil nu har offentliggjort.
I USA er stemningen lige nu, at Snowden juridisk har sat sig selv i en alvorlig situation. Hvis han har ment det alvorligt med, at USAs nationale sikkerhedstjeneste NSA overskrider dets beføjelser i bestræbelserne på at overvåge civile personer i USA og i udlandet, kunne han have opnået det samme ved at gå til nogle af de amerikanske senatorer, han vidste ville have en vis sympati for hans mission. Så ville han være blevet beskytttet efter amerikansk lovgivning, og debatten ville have været den samme, påpeger forfatningseksperter. Men i og med at han valgte at tage til Hong Kong og »afsløre« sin viden dér, har han stillet sig i en umulig situation. Dertil kommer, at hans nye tilknytning til WikiLeaks ikke har fået hans troværdighed til at stige. Tværtimod er flere og flere senatorer, som indtil nu har været relativt positive over for ham, trukket følehornene til sig, fordi WikiLeaks har et dårligt ry i politiske kredse i USA.
WikiLeaks’ stifter, Julian Assange, har ifølge ham selv skaffet Snowden papirer til Ecuador. Det ser også ud til, at en af WikiLeaks’ førende aktivister, advokaten Sarah Harrison, rejser med Snowden. Julian Assange kom fra sit skjul på Ecuadors ambassade i London med endnu et angreb på USA for at indskrænke borgernes frihed ved at stille whistleblowere for retten. Under præsident Obama er otte personer blevet stillet for retten for at have lækket fortrolige oplysninger.
Hvordan får man Snowden hjem?
Men det store spørgsmål, der nu stilles i USA, er, hvordan man får hentet Snowden hjem, hvis først han tager ophold i en af de sydamerikanske lande, der modarbejder USA. Cuba, Venezuela og Ecuador er alle lande, der er i stærk opposition til USA og mener, at den amerikanske »verdensdominans« må slutte. Rusland har derudover meldt sig i rækken af lande, der huser en lang række personer fra vestlige lande, der er på kant med myndighederne. Og selv om det amerikansk-russiske forhold en kort overgang blev bedre efter bombningerne i Boston, hvor den russiske efterretningstjeneste hjalp amerikanerne, er stemningen vendt igen på grund af Syrien og på grund af menneskerettighederne. Obama og den russiske præsident, Vladimir Putin, har ikke noget nært forhold.
Men hvad den amerikanske regering vil gøre for at få udleveret Snowden er uvist. Amerikanske forfatningseksperter peger på, at selv om USA har udleveringsaftaler med både Rusland og Ecuador, hjælper det ikke ret meget, hvis det politiske system modarbejder det. Og det er der meget, der tyder på. Ecuadors udenrigsminister, Ricardo Patino, sagde, at de havde modtaget en ansøgning om politisk asyl, og at man kiggede på den. Samtidig understregede han, at han i er tvivl om, hvem der er skurken her – Snowden eller USA. »Det ser ud til, at USA har forbrudt sig mod borgeres almindelige rettigheder rundt om i verden« ved at overvåge dem, sagde han.