USA overvejer total exit fra Afghanistan

Forholdet mellem USA og den afghanske regering med præsident Karzai i spidsen er på et historisk lavpunkt. USA overvejer at tage alle tropper hjem næste år.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, overvejer ifølge avisen New York Times at trække samtlige amerikanske tropper ud af Afghanistan med udgangen af næste år. På billedet bærer amerikanske soldater en såret kollega nær Baraki Barak-basen i Logar provinsen 13. oktober 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: MUNIR UZ ZAMAN

USA: Den amerikanske præsident, Barack Obama, overvejer ifølge avisen New York Times at trække samtlige amerikanske tropper ud af Afghanistan med udgangen af næste år.

Ifølge de nuværende planer vil amerikanerne efterlade en begrænset styrke, når kamptropperne trækker sig ud, men den afghanske præsident Hamid Karzai er blevet stadig mere vrangvillig over for at lade USA beholde tropper i landet, og specielt har USAs seneste fredsfølere til Taleban gjort den afghanske præsident så frustreret, at forhandlingerne om en sikkerhedsaftale og tilbageværende amerikanske soldater i landet efter 2014 er gået i stå.

Det afghanske mishag med USA er til gengæld stærkt gensidig. Amerikanerne er mere end trætte af korruptionen i det afghanske system og i Karzais regering, som de med store ofre har holdt ved magten gennem årene.

Samtidig er tonen og forholdet ikke blevet varmere, efter at Karzai over for en gruppe udenlandske ambassadører i Kabul for kort tid siden erklærede, at det var Vestens skyld, at den radikale islam havde grebet om sig.

Så fra at være et nærmest utænkeligt scenarie, er udsigten til, at USA forlader Afghanistan med alt og alle, blevet en af mulighederne, skriver New York Times:

»Hvis man lytter til folk i Washington, anses den nu som realistisk,« siger en embedsmand til avisen og tilføjer, at det vil være godt, hvis Karzai - før det er for sent - indser at muligheden for en total amerikansk exit er reel.

Der er i øjeblikket 63.000 amerikanske tropper udstationeret i Afghanistan som del af den internationale styrke, men den bliver ifølge planen allerede i februar 2014 reduceret til 24.000, og ved årets udgang vil de fleste af dem være ude.