USA overvejer at bombe Islamisk Stat i Filippinerne

USA's forsvarsministerium kan måske tirsdag få tilladelse til at bombe Islamisk Stat med droner i Filippinerne. USA's forsvarsminister ser intet modstridende i at hjælpe Filippinerne på trods af bekymrende forhold. I andre internationale nyheder har terrororganisationen Boko Haram dræbt 31 i Nigeria, giftige alger truer spansk ferieparadis og et offer for 11. september 2001 er blevet identificeret næsten 16 år efter angrebet.

USA's præsident Donald Trump og USA's forsvarsminister James »Mad Dog« Mattis. Pentagon kan måske allerede tirsdag få grønt lys til angrebet, der i givet fald vil blive en del af en fælles operation med filippinske soldater på landjorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER

USA overvejer at bombe IS i Filippinerne med droner

USA's militær kan måske allerede tirsdag få grønt lys til at bombe IS fra luften i Filippinerne.

Washington D.C.. Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, overvejer at bombe Islamisk Stat (IS) med droner i Filippinerne.

Det fortæller to kilder fra forsvarsministeriet til NBC News.

Pentagon kan måske allerede tirsdag få grønt lys til angrebet, der i givet fald vil blive en del af en fælles operation med filippinske soldater på landjorden.

Hvis operationen bliver godkendt, vil USA være i stand til angribe den militante bevægelse, der truer flere af stormagtens allierede i regionen.

Filippinske styrker har i længere tid kæmpet mod IS på en række af landets sydlige øer.

Det amerikanske militær har i adskillige år delt efterretninger med Filippinerne.

»Vi har haft en konstant tilstedeværelse med antiterrorberedskab i Filippinerne i 15 år,« siger Jeff Davis, talsmand for Pentagon, til NBC News.

De filippinske landstyrker bliver støttet af en lille gruppe amerikanske soldater i kampen mod IS.

Den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, oplyste mandag på et møde i Filippinernes hovedstad, Manila, at USA støtter den filippinske regering i kampen mod IS.

»Vi forsyner dem med træning og hjælp til at håndtere fjenden, der kæmper på en måde, som er fremmed for de fleste,« sagde James Mattis på mødet med præsident Rodrigo Duterte.

USA støtter Filippinerne, selv om Dutertes kamp mod narkokriminelle i landet har mødt udbredt international fordømmelse.

Ifølge Amnesty International kan Duterte knyttes til drab på flere end 1400 mennesker i forbindelse med hans omstridte krig mod narkokriminalitet.

James Mattis understreger, at USA's støtte til Filippinernes kamp mod IS ikke skal ses som en støtteerklæring til Duterte.

»Jeg ser intet modstridende i at hjælpe dem med situationen og vores syn på andre bekymringer om menneskerettigheder i deres kamp mod narkokriminalitet,« siger forsvarsministeren.

/ritzau/

Jihadister angriber fiskere i Tchad-søen og dræber mindst 31

Militante fra Boko Haram har dræbt mindst 31 fiskere. Nogle blev skudt og dræbt, mens andre blev hakket ihjel.

Kano. Mindst 31 fiskere er blevet dræbt af ekstremister fra Boko Haram i to separate angreb på øer i Tchad-søen i det nordøstlige Nigeria.

Det fortæller vidner mandag.

Bevæbnede ekstremister stormede øerne Duguri og Dabar Wanzam i den store ferskvandssø lørdag. Her angreb de fiskere, der arbejdede i området. Nogle blev skudt og dræbt, mens andre blev hakket ihjel.

»Boko Haram angreb øerne Duguri og Dabar Wanzam og dræbte mindst 31 fiskere,« siger Babakura Kolo, der er medlem af en lokal milits, der kæmper mod jihadister i Maiduguri.

»De dræbte 14 på Duguri og 17 på Dabar Wanzam,« siger han.

Fiskerne var ifølge vidner kommet tilbage til den lille fiskerlandsby Baga på søens bred nogle dage tidligere, hvorefter de fredag var sejlet ud til de to små øer i trækanoer for at lede efter fisk.

»Angrebsmændene delte sig i to grupper. Den første gruppe gik til angreb på Duguri-øen. Imens ventede den anden gruppe på Dabar Wanzam på de fiskere, som flygtede fra det første angreb,« fortæller fiskeren Sallau Inuwa.

Nyheden om drabene har taget nogle dage om at nå omverdenen. Det skyldes, at Boko Haram har ødelagt mange telefonmaster i området i angreb i løbet af de seneste år.

Nigerias militær har endnu ikke kommenteret angrebene.

Angrebene sker, blot en uge efter at militære myndigheder ophævede et toårigt forbud mod fiskeri i ferskvandssøen.

For to år siden forbød Nigerias militær fiskeri på den nigerianske side af søen efter beskyldninger om, at Boko Haram brugte provenuet fra fiskeriet til at finansiere sin væbnede kamp.

Forbuddet har betydet, at mange fordrevne i området har været afhængige af maduddelinger fra regeringen og hjælpeorganisationer.

Cameroun, Tchad, Niger og Nigeria grænser op til Tchad-søen, der engang var en af verdens største søer.

/ritzau/AFP

Giftige mikroalger truer turister i spansk ferieparadis

Giftige mikroalger spreder sig ved De Kanariske Øer, hvor flere strande er blevet lukket for turister.

Las Palmas. Spanske myndigheder advarer turister om store mængder giftige mikroalger, der har spredt sig ved De Kanariske Øer.

Især den populære ferieø Tenerife er hårdt ramt. Her er adskillige badegæster allerede er kommet i nærkontakt med algerne.

De store mængder alger har givet et grønligt skær på vandet langs nogle af turistparadisets mest populære strande.

»Siden slutningen af juni er set en massiv opblomstring af mikroalger, der nogle gange rammer badestrandene,« siger Jose Juan Aleman, direktør for det offentlige sundhedsvæsen på De Kanariske Øer.

Algerne er en form for bakterier, der også kendes under navnet "havsavsmuld", fortæller Aleman.

»Spredningen er et naturligt, midlertidigt fænomen, der vil drive over,« siger han.

Jose Juan Aleman tilføjer, at den globale opvarmning og vandets stigende temperaturer er med til at sprede de giftige alger.

Algerne indeholder en gift, der kan føre til irritation af huden.

Sidste år besøgte 13 millioner turister øgruppen, der ligger ud for den afrikanske vestkyst.

Flere strande er blevet lukket for svømmere og badegæster i løbet af de seneste uger. Det gælder blandt andet den populære strand Teresitas, der ligger i Santa Cruz på Tenerife.

Marta Sanson, der er biolog ved La Laguna-universitetet på Tenerife, siger, at der i øjeblikket er optimale levevilkår for de giftige alger.

Ud over høje vandtemperaturer er "sandskyer fra Sahara drevet ud over farvandet, hvilket har forsynet algerne med vigtig næring," fortæller Sanson.

/ritzau/AFP

11. september-offer er identificeret 16 år efter angreb

Ny teknologi har identificeret et mandligt offer for angrebet i New York. 1112 er fortsat ikke identificeret.

New York City. Endnu et offer for angrebet mod World Trade Center i New York er blevet identificeret. Det sker knap 16 år efter angrebet 11. september 2001.

Det mandlige offer er person nummer 1641, der bliver identificeret, ud af de i alt 2753 mennesker, der blev dræbt i angrebet.

Hans identitet blev fastslået ved hjælp af ny dna-teknologi. Eksperter analyserede således dna fra manden fundet i 2001 på ny.

Mandens identitet tilbageholdes på anmodning fra hans familie.

Det oplyser sundhedsmyndigheder i New York ifølge BBC.

Det er over to år siden, at et offer for angrebet 11. september 2001 sidst blev identificeret. Det skete i marts 2015.

1112 af de mennesker, der blev dræbt, er stadig ikke identificeret næsten 16 år efter angrebet.

11. september 2001 kaprede 19 islamister - 15 af dem saudiarabere - fire passagerfly i USA.

To af flyene torpederede World Trade Center i New York, et styrtede ned på en mark i Pennsylvania, og det sidste styrtede ned i USA's forsvarsministerium, Pentagon, i Washington D.C.

2753 mennesker blev dræbt i New York, 184 mennesker mistede livet i Pentagon, mens styrtet i Pennsylvania kostede 40 mennesker livet.

I alt blev 2977 mennesker fra 93 lande dræbt.

Desuden døde alle 19 islamister.

Det var det militante netværk al-Qaeda med Osama bin Laden i spidsen, der stod bag det koordinerede angreb.

Efter angrebet indledte USA og Storbritannien et angreb på Afghanistan for at fange bin Laden og knuse al-Qaeda. Taliban, der kontrollerede store dele af Afghanistan, havde forinden afvist at udlevere bin Laden.

2. maj 2011 dræbte amerikanske elitesoldater Osama bin Laden, der gemte sig i den pakistanske by Abbottabad.

/ritzau/

Drab og selvmord tegner dyster fremtid for Mellemøsten

På et kvart århundrede er antallet af selvmord og drab mere end fordoblet i den østlige Middelhavsregion.

Miami. De seneste 25 år er antallet af selvmord og drab mere end fordoblet i Mellemøsten og nærtliggende lande, hvoraf mange i forvejen er plaget af krig og konflikter.

Forskere advarer som følge af tendensen om risiko for en "tabt generation". Især af mænd.

Det fremgår af en række artikler offentliggjort i International Journal of Public Health. Det er forskere fra University of Washington, der har undersøgt en række tendenser i den østlige Middelhavsregion.

Selvmord, drab, seksuelle overgreb og krig kostede i 2015 godt 208.000 menneskeliv i regionen, der ifølge forskernes definition omfatter 22 lande og en samlet befolkning på omkring 600 millioner.

Blandt de 22 lande er Afghanistan, Iran, Irak, Saudi-Arabien, Pakistan, Somalia, Sudan, Syrien, Libyen og Yemen.

Krig alene var skyld i 144.000 dødsfald, mens næsten 30.000 mennesker valgte at tage deres eget liv og andre 35.000 døde som følge af voldsepisoder.

Antallet af selvmord og vold med døden til følge er ifølge forskerne steget med henholdsvis 100 og 152 procent i forhold til for 25 år siden.

Stigningen er mange gange større end i resten af verden i samme periode. Her er antallet af selvmord øget 19 procent, mens dødsfald som følge af personvold er steget 12 procent.

Den mentale sundhedstilstand er også forværret i regionen. Forskerne har således registreret en kraftig forøgelse i antallet af personer, der lider af for eksempel skizofreni eller depression.

»Ustyrlig og rodfæstet vold skaber en tabt generation af børn og unge voksne,« siger Ali Mokdad, hovedforfatter til artiklerne og leder af Mellemøst-studier på universitet i Washington.

»Fremtiden for Mellemøsten er dyster, medmindre det lykkes os at finde en måde at bringe stabilitet til regionen,« siger han.

/ritzau/AFP