USA overvåger millioner af telefonopkald

Britisk avis har afsløret hemmelig retskendelse, der gør de amerikanske myndigheder i stand til at indsamle data om millioner af telefonopkald.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Overvågning af millioner af telefonopkald har i mindst et tilfælde afværget et terrorangreb mod et opsigtsvækkende mål på amerikansk jord.

Det oplyser formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus i den amerikanske Kongres, Mike Rogers, ifølge Reuters.

Oplysningen kommer efter, at den britiske avis The Guardian torsdag afslørede en hemmelig retskendelse, der betyder, at det store teleselskab Verizon har ordre til at udlevere data om samtlige opkald foretaget i USA eller mellem USA og et andet land.

Ordningen med at indsamle data blev indført af præsident George W. Bush i 2001, men kom først for dagens lys i 2006. Det nye er, at ordningen fortsatte, da Barack Obama kom til magten.

Det Hvide Hus forsvarede torsdag ordningen med, at der er streng kontrol med de indsamlede data. Ifølge en talsmand, Josh Earnest, indsamles kun informationer, der er »autoriseret af retssystemet« og med »Kongressens tilsyn og kendskab«.

Talsmanden understreger, at retskendelsen, som Guardian beskriver, ikke giver adgang til, at »regeringen kan aflytte alles telefonopkald«. Det handler derimod om registrering af såkaldt metadata om selve telefonopkaldene, det vil sige benyttede telefonnumre, samtalers varighed og mobiltelefoners serienumre. Det betyder, at myndighederne hurtigt kan finde frem til, hvem en given person har talt med, hvis personen kommer under mistanke.

Afsløringen i The Guardian har udløst en voldsom debat i USA, hvor borgere og menneskerettighedsorganisationer mener, myndighederne har indført et »Big Brother«-samfund.

Politikere har talt både for og imod overvågningsprogrammet, og blandt andre har den republikanske senator Mark Kirk fra Illinois ifølge Reuters udtrykt bekymring for, hvad der kan ske, hvis data fra overvågningsprogrammet falder i fremmede magters hænder.

Den republikanske senator Lindsey Graham fra South Carolina har ifølge Reuters udtrykt støtte til programmet, der »forsvarer amerikanere mod angreb«.