USA ophæver det sidste computerforbud på fly

De amerikanske myndigheder ophæver nu det sidste forbud mod at bringe bærbare computere med ind i landet. Det sker fire måneder efter, at de amerikanske efterretningstjenester opsnappede information om, at der blev arbejdet på et terrorangreb mod flysektoren.

Nu kan man igen tage sin computer eller tablet med ind i flykabinen, hvis man flyver fra Saudi-Arabien til USA. I marts nedlagde amerikanske myndigheder ellers forbud mod større elektroniske enheder i flypassagerers, hvis de fløj fra en række bestemte lufthavne. Nu er den sidste lufthavn streget fra listen og forbuddet ophævet helt. AFP PHOTO / Yasser Al-Zayyat Fold sammen
Læs mere
Foto: YASSER AL-ZAYYAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover kan man igen arbejde på sin computer, mens man flyver fra Saudi-Arabien til USA.

Mandag annoncerede myndigheden for sikkerheden i det offentlige transportnetværk i USA, Transportation Security Administration (TSA), at man har ophævet forbuddet mod at medbringe større elektroniske enheder med fra Saudi-Arabien til USA. Dermed er det sidste af den slags forbud blevet ophævet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I marts nedlagde TSA forbud mod at tage større elektroniske enheder så som bærbare computere med ind i flyets kabine, hvis man fløj med bestemte luftfartsselskaber fra bestemte lufthavne med kurs mod USA.

Det var frygten for, at de elektroniske apparater kunne bruges til en terrorhandling, der førte til TSA’s forbud, der var rettet mod Marokko, Tyrkiet, Egypten, Jordan, Kuwait, Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien.

Forbuddet kom bag baggrund af en række informationer, amerikanerne havde opsporet om, at der blev arbejdet intensivt på et terrorangreb mod flysektoren.

Den britiske avis The Guardian skrev i marts, at et plot om at smugle sprængstoffer om bord på et fly i en falsk iPad var blevet forpurret, men at det var årsagen til forbuddet.

Der har løbende været rygter om, at et lignende forbud også kunne blive udvidet til at omfatte fly, der fløj til amerikanske lufthavne fra Europa.

Så vidt kom det dog ikke, og siden har TSA, der hører under den nationale sikkerhedstjeneste Homeland Security, altså rullet forbuddet tilbage bid for bid indtil kun King Khalid International Airport i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh manglede.

På Transportation Security Administrations egen hjemmeside står der, at forbuddet gjaldt alle elektroniske enheder, der var større end en mobiltelefon. TSA nævner bærbare computere, tablets, kameraer, bærbare DVD-afspillere og mobile spilenheder blandt de ting, der har været forbudt at tage med i håndbagagen.

Tidligere har Samsungs toptelefon Galaxy 7 været forbudt hos flere luftfartsselskaber.

Det var dog ikke af frygt for et terrorangreb, men derimod fordi telefonens batteri blev så varmt, at det selvantændte.