USA opgiver trænings-programmer i Syrien efter skandale

Det amerikanske forsvarsministerium har lukket for træningen af syriske oprørsstyrker på det plan, som indtil nu har været tilfældet. Programmet har vakt opsigt i USA, fordi man har brugt millioner af dollar på at træne fem soldater.

Maskerede medlemmer af terrorgruppen IS, som kører parade i deres hvide Toyota Hilux-biler for at at prale af sin slagstyrke og forskrække fjenderne. Den japanske firhjulstrækker er mindst lige så populær blandt jihadister i de arabiske lande som blandt håndværkere i den vestlige verden. Foto: Twitter  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det amerikanske forsvarsministerium har sat en stopper for et træningsprogram i Syrien. Foreløbig har det kostet 500 mio. dollar, og udbyttet har været mere end utilfredsstillende.

Faktisk er kun fire til fem soldater blevet uddannet gennem programmet, og målet har været godt 5000 soldater i år, og 15.000 over de kommende tre år.

Det er en eklatant katastrofe for de amerikanske bestræbelser på at undgå at sætte landstyrker ind i Syrien ved at uddanne moderate syriske oprørssoldater. Og skrotningen af programmet kommer på et tidspunkt, hvor russerne optrapper deres tilstedværelse i Syrien både med fly og med soldater.

Men skandalen er meget større end de fem soldater, der p.t er i træningsprogrammet.

Amerikanerne havde trænet mellem 40 og 50 andre, som hurtigt blev fundet og enten taget til fange eller dræbt af Islamisk Stat, dels fordi de blev sat ind for tidligt og i for få enheder, og dels fordi en del af dem - inden de skulle i aktion - havde fået orlov, hvor de havde siddet og pralet med deres kommende bedrifter på cafeer rundt om i Jordan og andre arabiske lande.

Det blev opsnappet af Islamisk Stat, og en efter en blev de bortført.

Ifølge en anden rapport har nogle af oprørerne foræret mindst 25 procent af det udstyr, amerikanerne har foræret dem, til terrorgrupper blandt andet al-Nusra deriblandt en del af de Toyota ladvogne, som hele verden undrer sig over, at Islamisk Stat kører rundt i.

Nu forsøger amerikanerne sig så med et andet program: At levere våben, kommunikationssystemer og træning til en lille kerne af ledere blandt de syriske oprørsstyrker, så de selv kan uddanne de soldater, de har brug for.

De bliver også uddannet til at kalde de amerikanske kampfly ind til at støtte deres operationer. Disse ledere skal indsluses i den »Syrisk Arabiske Koalition«, der menes at udgøre mellem 3000 og 5000 soldater.

De skal sammen med cirka 20.000 kurdiske soldater forsøge at fordrive Islamisk Stat fra den syriske by Raqqa, hvor terrorgruppen har sit hovedkvarter.

»Vi vil fremover støtte de brigader, der i forvejen findes der i stedet for at opfinde nye«, som en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium Pentagon siger.

Præsident Barack Obama er stærkt presset af den russiske offensiv i området, hvor russiske fly angriber netop de oprørere, som amerikanerne støtter. Og kritikken hagler ned over Det Hvide Hus, fordi USA har brugt så mange skatteyderpenge på noget, der ikke har fungeret.

»Det nye træningsprogram vil være meget mere minimalistisk end det tidligere program og vil kun koncentere sig om meget få ledere af oprørsstyrkerne«, siger talsmanden for Pentagon.