USA og Tyskland trækker ambassade-ansatte hjem

Selvom uroen over den islam-kritiske video »Innocence of Muslims« er aftagende i den muslimske verden, har USA valgt at beordre ansatte på ambassader hjem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestlige ambassader i hele den muslimske verden er i alarmberedskab i disse dage på grund af videoen »Innocence of Muslims«, der blandt andet fremstiller profeten Muhammed som pædofil. USA og Tyskland trækker borgere i blandt andet Sudan hjem, skriver Reuters.

Søndag opfordrede USA således sine statsborgere til generelt at træde varsomt og beordrede de mindst vigtige personalegrupper samt familiemedlemmer til specifikt at forlade ambassaden i Khartoum, Sudan. Tyskland fulgte USAs eksempel og trak flere ansatte hjem fra deres ambassade i landet.

Amerikanerne ville oprindeligt have sendt elitesoldater ind i Khartoum for at beskytte sin ambassade, men det har Sudans regering ikke villet tillade. Nu bliver flere amerikanere i stedet trukket hjem. Også i Tunis i Tunesien, hvor der har været voldsom uro med flere dræbte og sårede til følge, er amerikanske ambassade-ansatte blev kaldt hjem.

Selvom protesterne over alt i verden er aftaget i løbet af weekenden, var der også søndag demonstrationer i flere lande, heriblandt i Danmark, hvor den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir havde taget plads foran USAs ambassade. I Tyrkiet blev det amerikanske flag brændt foran den amerikanske ambassade i Ankara af en mindre gruppe oprørte muslimer, der blev holdt tilbage af politiet.

Særligt i Pakistan var der mange demonstranter på gaden i flere byer, blandt andet i byen Lahore, hvor omkring 5.000 mennesker råbte anti-amerikanske slogans i et protestoptog. I byen Muzaffarabad blev et portræt af USAs præsident, Barack Obama, brændt til stor jubel for 300 fremmødte.

Ikke desto mindre håber USAs forsvarsminister, at det værste er overstået i det, der kunne ligne en Muhammed-krise version 2.

- Der er fortsat demonstrationer, men det virker som om, at volden er aftagende, siger forsvarsminister Leon Panetta til Reuters.

- Når det er sagt, så forventer vi, at demonstrationerne vil fortsætte de kommende dage, hvis ikke længere, tilføjer han.

Ifølge Panetta er USA i højt beredskab i Mellemøsten, så man kan rykke hurtigt, hvis tingene skulle eskalere.

I København, hvor Hizb ut-Tahrir var på gaden, var politiet søndag eftermiddag mødt talstærkt op foran den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro. Demonstrationen forløb imidlertid fredeligt, selvom politiet var nødt til at skride ind overfor enkelte demonstranter, da demonstrationen var overstået.