USA og Tyrkiet holdt uenigheden ud i strakt arm

USAs præsident, Donald Trump, og hans tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, mødtes forleden til topmøde i Det Hvide Hus. Foto: CHAEL REYNOLDS / PA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske diplomater var mere end nervøse forud for topmødet mellem USAs præsident, Donald Trump, og hans tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan. Men mødet gik godt på trods af, at forholdet mellem Tyrkiet og USA ikke har været det bedste – heller ikke i Trumps forgænger Barack Obamas tid.

Det lykkedes faktisk at afmontere flere konflikter under topmødet i Washington. Spørgsmålet om kurderne blev delt op i spiselige bidder, således at der var »acceptable« og »ikke-acceptable« kurdere. De sidstnævnte var den kurdiske organisation PKK, som både Tyrkiet og USA har på terrorlisterne. De »acceptable« er de syriske kurdere samlet i YPG, som har så stor succes på slagmarken mod Islamisk Stat (IS), at vestlige lande har dem på »heltelisten«. For uden de syriske kurdere vil det være vanskeligt for Vesten og for den syriske opposition at knuse terrororganisationen IS. Især i dens sidste bastion i Syrien, Raqqa. Det kan kun YPG, som råder over den eneste kampvante hær. De arabiske oprørere i samme koaltion har nemlig ikke udmærket sig i kampen mod IS. Derfor er de et tvivlsomt kort at satse på.

Selv om Tyrkiet sætter et lighedstegn mellem de to grupper, så var Erdogan relativt tilbageholdende på pressemødet i Washington. Der var enighed om, at PKK skal stadig bekæmpes som den terrororganisation, den er. YPG kan – med Tyrkiets stiltiende accept - modtage våben fra USA til at bekæmpe Islamisk Stat i Raqqa. Våbnene skal afleveret igen, når først IS er overvundet, og kurderne kan ikke få lov til at blive i byen efterfølgende.

Det var på mange måder to præsidenter med masser af problemer både hjemme og ude, der nåede til enighed. Erdogan er en dreven politiker og vant til at operere i ukendt territorium, og han vinder som regel sine magtkampe. Men han har problemer med oppositionen i Tyrkiet efter den knappe sejr ved folkeafstemningen om en ny forfatning, der giver præsidenten øget magt.

Trump har problemer på grund af afskedigelsen af FBIs direktør, James Comey. Præsidenten famler stadig efter et politisk ståsted, og måske derfor valgte Erdogan heller ikke konfrontationen, men forsøgte til gengæld at udnytte den enestående muligheden for at starte på en frisk med det tyrkisk-amerikanske forhold.

Trump var den første vestlige statsleder, der lykønskede Erdogan med sejren ved folkeafstemningen. Det er ikke blevet glemt. Men spørgsmålet er, hvad der skal ske, når og hvis IS blive slået i Raqqa? Hvor stiller USA sig så i den kurdiske konflikt? På YPGs side eller på Tyrkiets?

Alle konflikter er foreløbig lagt på køl. Også striden om en anden tyrkisk politiker, Fethullah Gülen, der er i eksil i USA. Gülen hævdes at stå bag kuppet mod Erdogan i juli sidste år, selv om det ikke er bevist. Også det undgik man at forholde sig til.

Holder forholdet så. Næppe. Men konflikterne hjemme og ude er det, der kitter det sammen.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerheds-politiske korrespondent