USA og Taliban forhandler om fred trods nye voldsomme angreb

Særligt udsendte fra USA mødes i disse dage med den militante gruppe Taliban i Qatars hovedstad, Doha.

Den forhenværende amerikanske ambassadør i Afghanistan Zalmay Khalilzad spiller en nøglerolle i forsøget på at nå en fredsaftale med Taliban. Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Doha. Særligt udsendte fra USA mødtes tirsdag med repræsentanter fra den militante gruppe Taliban i Qatars hovedstad, Doha.

Her forsøgte parterne at forhandle sig frem til en afslutning på krigen i Afghanistan.

Det bekræfter det amerikanske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi kan bekræfte, at USA's særlige fredsudsending til Afghanistan, Zalmay Khalilzad, sammen med en tværsektoriel gruppe er i Doha for at tale med repræsentanter fra Taliban, meddeler en talskvinde fra ministeriet.

Der er afsat to dage til fredssamtalerne, der afholdes som planlagt, på trods af at Taliban næsten dagligt foretager angreb i Afghanistan.

Senest i denne uge blev mindst 100 mennesker dræbt, da Taliban angreb en militærbase i den sydlige del af provinsen Maidan Wardak.

Ifølge indenrigsministeriet begyndte angrebet med en bilbombe, hvorefter oprørere åbnede ild mod de afghanske styrker.

Afghanskfødte Khalilzad har flere gange tidligere mødtes med Taliban, men det er første gang, at USA direkte bekræfter, at møderne mellem den højtstående amerikanske repræsentant og den militante bevægelse finder sted.

Forud for mødet i Doha mødtes Khalilzad med Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, samt repræsentanter fra Kina, Indien og Pakistan.

En talsmand for Taliban annoncerede mødet med Zalmay Khalilzad mandag. Samtidig fortalte Taliban, at USA havde accepteret en dagsorden omhandlende "at afslutte okkuperingen af Afghanistan". Det har USA ikke kommenteret.

USA invaderede Afghanistan i kølvandet på angrebene i USA 11. september 2001. Op mod 40.000 civile og 2400 amerikanske soldater er blevet dræbt i løbet af den 18 år lange krig, der er den længste i USA's historie.

Soldaterne hjælper den afghanske regering med at bekæmpe Taliban.

USA's præsident, Donald Trump, beordrede i december sidste år, at halvdelen af landets 14.000 soldater i Afghanistan skal trækkes hjem.

/ritzau/