USA og Ruslands forhold vil ikke ændres her og nu

På den korte bane vil USAs forhold til Rusland ikke blive ændret med Obamas genvalg, men på længere sigt lurer konfrontationer om menneskerettigheder, lyder det fra dansk Ruslandsekspert.

ARKIVFOTO. Ruslands premierminister Dmitri Medvedev og den amerikanske præsident Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Mitt Romney som USAs præsident ville forholdet til Rusland blive præget af en konfrontatorisk tone fra starten, men med Barack Obamas genvalg, vil forholdet til Moskva fortsætte uændret - i hvertfald til USA har trukket sine tropper og sit materiel ud af Afghanistan ved slutningen af 2014.

Sådan lyder vurderingen fra Karsten Jakob Møller, generalmajor, senioranalytiker med ekspertise i russisk indenrigs- og udenrigspolitik på Dansk Institut for Internationale Studier.

Obama har brug for at kunne sende en del af det amerikanske materiel ud gennem Ruslands interessesfære i Afghanistans nabostater:

- Så jeg tror, at Obama vil fortsætte sin pragmatiske kurs overfor Rusland, i hvert fald så længe man er i Afghanistan. Derfor er det vigtigt, at man kan samarbejde om væsentlige punkter, siger Karsten Jakob Møller.

I sin første periode fik Obama indgået en aftale om strategiske kernevåben med russerne, Obama ændrede konceptet for missilforsvaret, og han stoppede forsøgene på at udvide NATO ind i Østeuropa med Ukraine og Georgien.

Uløste problemer

Derfor er der i dag ikke meget som parterne er enige om at løse. Kvoten er foreløbig brugt:

- Der er stadig en række uløste problemer som blandt andet missilforsvaret, så derfor vil forholdet sikkert blive uændret, men Kongressen (hvor republikanerne har flertal i senatet, red.) vil givetvis presse den kommende administration til at være hårdere i tonen, når det gælder menneskerettigheder i Rusland.

Forholdet og kemien mellem Obama og Putin ligger langt fra den, der var mellem Obama og daværende præsident Medvedev.

- Putin er grundlæggende antivestlig i sin indstilling, og det samme gælder for hele den politiske elite i Rusland i øjeblikket, der ser det som deres fornemmeste opgave at undgå, at USA bliver den dominerende.

- Derfor vil Obamas pragmatiske linje hen ad vejen vil blive sat på alvorlig prøve, siger Karsten Jakob Møller.