USA ønsker Fogh i spidsen for Nato

Amerikanerne stiller sig ifølge Nato-kilder bag Anders Fogh Rasmussen i kampen om posten som generalsekretær for Nato.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske regering har meddelt Nato, at USA vil støtte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som ny generalsekretær for Nato.

Det siger Nato-diplomater i Bruxelles og en amerikansk kilde ifølge de internationale nyhedsbureauer, Men der er fortsat ingen officielle meldinger. Oplysningerne baseres på anonyme diplomater og embedsmænd.

Reuters skriver, at Fogh i forvejen har opbakning fra de europæiske sværvægtere i Nato, Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

- Det synes som om, at man generelt samler sig om Rasmussen, siger en Nato-diplomat, der tilføjer, at en formel meddelelse om besættelsen af posten kan ventes ved Nato-topmødet den 3. og 4. april.

Statsministeriets pressetalsmand Michael Ulveman siger, at han "har ingen kommentarer overhovedet".

Det franske nyhedsbureau AFP citerer en Nato-diplomat, der rent ud siger, at "USA har besluttet sig. De vil støtte Anders Fogh Rasmussen".

AFP har også spurgt en højtstående amerikansk embedsmand om sagen, men embedsmanden siger kun: "Et antal personer i alliancen regner Rasmussen for den ledende kandidat, men der er endnu ingen beslutning, og det kræver enighed".

En Nato-diplomat siger, at Anders Fogh Rasmussen stadig mangler at få støtte fra samtlige 26 Nato-lande, herunder Tyrkiet, der har udtrykt skepsis over for den danske statsminister. Men en højtstående Nato-kilde siger, at det næppe vil være et problem.

- Tyrkiet ønsker ikke at udgøre et mindretal på blot ét land, siger kilden.

Oplysningerne fra Bruxelles kommer, efter at avisen Washington Post har skrevet, at USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, James Jones, tidligere på måneden var på en hemmelig tur til Schweiz, hvor han mødtes med Anders Fogh Rasmussen, der holdt ferie i landet.

/ritzau/Reuters