USA: Nordkorea kan have atomvåbenmissil klar allerede næste år

57 amerikanske senatorer blokerer for at ophæve Obamacare. Storbritannien vil forbyde benzin- og dieselbiler fra 2040. Rapport: Nordkorea kan have atomvåbenmissil klar næste år. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Ved flere tidligere lejligheder har Nordkorea affyret ballistiske missiler blandt andet fra en ubåd som denne i 2015, hvor den nordkoreanske leder Kim Jong-Un smilende fulgte affyringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: KNS

Rapport: Nordkorea kan have atomvåbenmissil klar næste år

Så tidligt som næste år kan Nordkorea have et interkontinentalt ballistisk missil, der er i stand til at transportere atomvåben, klar.

Det vurderer Pentagons egen efterretningstjeneste, DIA (Defense Intelligence Agency), i en fortrolig rapport.

Dermed er tidslinjen, for hvornår det nordkoreanske styre kan ramme amerikanske byer med atomvåben, krympet dramatisk. Det skriver avisen The Washington Post.

Den nye vurdering kommer i kølvandet af et stigende antal nordkoreanske missiltest, der "har illustreret overraskende teknologiske fremskridt af landets atomforskere i et hidtil uset højt tempo", skriver avisen.

I den nye vurdering skærer de amerikanske efterretningsfolk således to år af prognosen, for hvornår Nordkorea kan være klar med et missil, der kan bære et atomvåben hele vejen til USA.

Vurderingen øger presset på amerikanske og asiatiske ledere for at standse Nordkoreas fremskridt.

USA's præsident, Donald Trump, lovede under et besøg i Polen tidligere i juli at konfrontere det nordkoreanske styre og på det kraftigste opfordre det til at standse sin udvikling af missiler.

DIA konkluderer i sin rapport, at Nordkorea vil være i stand til at producere et "pålideligt, kernekompetent program for ICBM (intercontinental ballistic missile)" i løbet af 2018.

Det betyder ifølge militære efterretningsfolk fra USA, at programmet næste år vil gå fra prototype til samlebånd. Ifølge embedsmændene er Nordkorea kun måneder fra en reel industriproduktion.

- Nordkoreas seneste test af et interkontinentalt ballistisk missil og dens indflydelse på vores vurdering understreger den trussel, som Nordkoreas atomprogram udgør for USA og for vores allierede i regionen og i hele verden.

- Efterretningsvæsenet følger nøje den voksende trussel fra Nordkorea, udtaler Scott Bray fra Office of the Director of National Intelligence (Odni), som leder de amerikanske efterretningstjenester, i en erklæring ifølge The Washington Post.

/ritzau/

57 amerikanske senatorer blokerer for at ophæve Obamacare

Senatet i USA har tirsdag aften lokal tid blokeret for et republikansk forslag om at ophæve store dele af den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare, og erstatte den med en mere restriktiv plan.

57 senatorer stemte imod forslaget, mens 43 stemte for. Blandt nejstemmerne var ni republikanere, som dermed trodsede partilinjen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Republikanerne har 52 af de 100 pladser i Senatet og tåler derfor ikke flere end to udbrydere, hvis partiet skal sikre et nødvendigt flertal.

En ophævelse af Obamacare syntes dog dødsdømt allerede inden afstemningen tirsdag aften.

Således havde de tre republikanske senatorer Shelley Moore Capito, Susan Collins og Lisa Murkowski på forhånd tilkendegivet, at de ikke vil støtte en tilbagetrækning af Obamacare.

- Jeg tror ikke, at det vil være konstruktivt at ophæve en lov, der på dette tidspunkt er så integreret i vores sundhedssystem, og så håbe på, at vi i løbet af de næste to år finder på en erstatning, sagde Susan Collins til journalister i sidste uge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har i forslaget indlagt en overgangsperiode på to år, før Obamacare trækkes tilbage. Det er meningen, at man vil lave en erstatning for den i mellemtiden.

Moderate republikanere har især udtrykt bekymring over at afskaffe den del af Obamacare, der hedder Medicaid. Det er en sundhedsplan for primært fattige amerikanere.

Medicaid har været populær i mange stater - også i stater med republikanske guvernører.

Ifølge beregninger fra det uafhængige budgetkontor i Kongressen vil 32 millioner flere amerikanere miste deres sygeforsikring inden 2026, hvis Republikanernes forsøg på at ophæve Obamacare uden en erstatning lykkes.

/ritzau/

Storbritannien vil forbyde benzin- og dieselbiler fra 2040

Storbritannien vil fra 2040 forbyde salg af nye benzin- og dieselbiler for at bekæmpe luftforurening, skriver The Telegraph.

Regeringen ventes onsdag ifølge avisen at orientere om tiltaget. Tiltaget er en del af en ny strategi, der skal mindske udledning af sundhedsskadelige stoffer fra køretøjer.

Forbuddet skal motivere til at skifte til hybrid- og elbiler.

I andre europæiske lande som Sverige, Tyskland, Norge, Holland og Østrig har der også været talt om at udfase benzin- og dieselbiler.

Den franske energiminister, Nicolas Hulot, sagde tidligere i juli ifølge Bloomberg, at regeringen overvejer at indføre et stop for salg af benzin- og dieselbiler fra 2040.

Udspillet fra regeringen i London kommer, efter at den er blevet beskyldt for at gøre for lidt for at opfylde EU's grænseværdier for, hvor meget køretøjer må forurene.

Blandt andet har en miljøgruppe påvist, at på flere af de mest trafikerede britiske veje er forureningen fra udstødningsgasser højere end EU's normer.

Tidligere i år advarede EU-Kommissionen om, at den ville trække Storbritannien for EU-Domstolen, såfremt der ikke skete noget.

Regeringen har derfor ifølge The Telegraph været tvunget til at fremlægge en plan for at få nedbragt forureningen.

Det er især kvælstofoxiderne fra dieselbiler, den er gal med.

Det er de samme gasser, som de amerikanske miljømyndigheder for et par år siden afslørede Volkswagen i at have fusket med.

Den britiske regering har identificeret 81 hovedfærdselsårer i 17 byer, hvor der omgående skal gribes, fordi forureningen er højere end EU tillader.

Et forslag om en skrotordning for dieselbiler, hvor ejerne kompenseres for at skifte til et mere miljøvenligt køretøj, er ikke med i den nye strategi.

Men regeringen vil i løbet af efteråret kigge nærmere på den mulighed, skriver The Telegraph.

- Totalt investerer vi tre milliarder pund for at nedbringe virkningerne af vejforurening og støtte grønne transportinitiativer, siger en talsmand for regeringen til avisen.

/ritzau/

Komité trækker stævning af Trumps eks-kampagnechef tilbage

Paul Manafort, der var Donald Trumps kampagnechef i adskillige måneder under præsidentvalgkampen i 2016, er nu begyndt at udlevere dokumenter til Senatets retskomité, der efterforsker mulig russisk indblanding i valget. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Af den grund har komitéen besluttet, at en stævning af Manafort frafalder.

Det oplyser den republikanske formand for komitéen tirsdag lokal tid.

- Vi er glade for, at hr. Manafort er begyndt at udlevere dokumenter til komitéen. Vi forhandler fortsat om, hvordan en eventuel høring skal finde sted, siger den republikanske senator Chuck Grassley ifølge Reuters i en pressemeddelelse.

Paul Manafort skulle have vidnet onsdag amerikansk tid, men den høring bliver ifølge mediet Politico i stedet gennemført bag lukkede døre på et andet tidspunkt.

Komitéen undersøger, om Rusland forsøgte at påvirke valget i fjor til Donald Trumps fordel.

Manafort og Donald Trumps seniorrådgiver og svigersøn, Jared Kushner, står i midten af undersøgelsen.

Det skyldes, at de to deltog i et møde med en russisk advokat sidste år. Advokaten hævdede at have smuds på Trumps modstander ved præsidentvalget, Demokraternes Hillary Clinton.

Manafort afgav tirsdag vidneforklaring til en anden komité i Senatet, efterretningskomitéen.

Kushner gav forklaring til samme komité mandag. Efterfølgende læste han en erklæring op, hvor han bedyrede sin uskyld.

Tirsdag afgav Kushner forklaring til efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, der også efterforsker mulig russisk indblanding i valget.

/ritzau/

Pavens kassemester erklærer sig uskyldig i sexanklager

Den australske kardinal George Pell, der er en af pave Frans' nærmeste rådgivere, erklærede sig onsdag uskyldig i en række sexanklager mod ham. Det skriver det australske nyhedsbureau AAP.

Pell var ledsaget af sin advokat, Robert Richter, der på vegne af den 76-årige kardinal fortalte, at han erklærede sig uskyldig i alle anklager mod ham.

- For at undgå enhver tvivl vil kardinal Pell erklære sig uskyldig i alle anklager mod ham og fastholde sin uskyld, siger Robert Richter til The Daily Telegraph.

Kort efter klokken 9 onsdag lokal tid ankom George Pell til retten i Melbourne.

Under stor mediebevågenhed blev den 76-årige kardinal ført ind i retten omkranset af politi. Den indledende høring i sagen begyndte klokken 10, og bare et kvarter efter kunne Pell igen forlade retten.

Anklageskriftet mod Pell er indtil videre hemmeligholdt.

Da det i juni blev offentliggjort, at der var rejst sigtelse mod ham, indkaldte han til et pressemøde i Vatikanet, hvor han afviste alle anklager mod ham og kaldte sagen en "heksejagt".

- Disse sager har nu været efterforsket i to år. Der har været læk til medierne. Der har været et karaktermord uden ophør, sagde han dengang.

I fire år har en uafhængig undersøgelseskommission gransket omfanget af misbrugssager i den katolske kirke i Australien, og hvordan kirken har håndteret sagerne.

Blandt de foreløbige konklusioner er, at syv procent af alle præster i perioden fra 1950 til 2010 menes at have misbrugt børn seksuelt. Det skriver AAP.

Et af de steder, hvor det har stået værst til, er i George Pells hjemby, Ballarat.

Pell var selv præst i Ballarat i 1970'erne og 1980'erne.

Det næste retsmøde i sagen mod den højtstående kardinal er 6. oktober.

/ritzau/

LÆS MERE