USA mægler i højspændt arabisk broderstrid

USAs udenrigsminister ventes at ankomme til den arabiske halvø i dag for at mægle i den fastlåste strid mellem Qatar og Saudi-Arabien.

Ifølge guvernøren for Qatars centralbank, Sheikh Abdullah bin Saoud al-Thani, har den lille oile- og gasrige golfstat 340 milliarder dollar på kistebunden. Så indtil videre bider santionernne fra Saudi-Arabien og de tre andre arabiske lande ikke for alvor. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er mere og mere bekymrede.«

Sådan lød meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium allerede i sidste uge. Siden er striden mellem Saudi-Arabien og en række andre arabiske regimer på den ene side og Qatar på den anden ikke just blevet mindre, og nu rejser USAs udenrigsminister, Rex Tillerson, så til den arabiske halvø for at bistå Kuwaits forsøg på mægling.

Ifølge nyhedsmediet Al Jazeera ventes Tillerson at lande i Kuwait i dag, hvor han vil »mødes med højtstående repræsentanter for at diskutere de pågående bestræbelser på at løse uenigheden i Golfen,« som det hedder i en pressemeddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium.

Tillersons møde med den kuwaitiske emir, Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, ventes at finde sted sidst på eftermiddagen.

Det amerikanske udenrigsministerium frygter blandt andet, at striden mellem de to olie- og gasrige golfstater kan påvirke den amerianskledede krig mod Islamisk Stat negativt.

Samtidig har USA vigtige interesser på spil i begge lande – i Qatar ikke mindst en luftbase, der huser omkring 11.000 soldater fra USA og koalitionslandene. Derfor er amerikanerne yderst varsomme med at tage parti i den arabiske broderstrid.

Blokade og ultimatum

Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Egypten afbrød de diplomatiske forbindelser med Qatar den 5. juni og indførte en blokade mod landet.

Havne og lufthavne blev lukket for alle skibe og fly med forbindelse til Qatar, der heller ikke længere har adgang til omverdenen over land via nabolandet Saudi-Arabien. Statsborgere fra Qatar har fået ordre på at forlade Saudi-Arabien og de tre allierede lande, og der er taget flere forskellige skridt over for virksomheder og finansielle institutioner fra Qatar.

Straffeforanstaltningerne skyldes en anklage om, at styret i Qatar støtter terrororganisationer, men Saudi-Arabien og de tre andre lande har også andre motiver.

Blandt andet er de utilfredse med, at Qatar opretholder kontakter med Iran, der er saudernes regionale ærkerival, men blokladen skyldes også, at Qatar i det hele taget ikke bare vil lade sig diktere af Saudi-Arabien.

340 milliarder i reserver

Den 22. juni blev Qatar stillet over for et ultimatum med 13 krav, som landet skal indfri, hvis sanktionerne skal ophæves.

Et af kravene er, at Qatar lukker mediet Al Jazeera, som har til huse i den lille golfstat.

Emiratet i Qatar har nægtet at indfri kravene, og den øverst ansvarlige for landets centralbank, Sheikh Abdullah Al Thani, siger nu til det amerikanske nyhedsmedie, CNBC, at Qatar har 340 milliarder dollar i reserver. De kan bruges til at modvirke den isolation, som Saudi-Arabien og dets venner udsætter Qatar for, understreger han.