USA lover urokkeligt forsvar af Japan inden kinesisk topmøde

Japan og USA fremhæver vigtighed af fred i Taiwanstrædet. Imens advarer Kina USA mod at sende forkert signal.

Arkivfoto: Japans udenrigsminister, Yoshimasa Hayashi, er ifølge eget udsagn blevet lovet forsvarsstøtte af den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSEI KATO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs engagement i at forsvare Japan, herunder sydlige små øer, som Kina gør krav på, står fast.

Det har den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, forsikret sin japanske kollega, Yoshimasa Hayashi, om i et telefonopkald.

Det siger Hayashi til journalister lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De to udenrigsministre er desuden enige om, at det er vigtigt med fred og stabilitet i Taiwanstrædet. Det ligger mellem Taiwan og Kina.

Samtidig er USAs militær absolut rustet til at forvare Taiwan mod et angreb fra Kina, hvis det bliver opfordret til at gøre det.

Det sagde USAs forsvarschef, Mark Milley, i begyndelsen af november ifølge nyhedsbureauet AFP.

Meldingen fra Yoshimasa Hayashi kommer forud for et virtuelt topmøde mellem USAs præsident, Joe Biden, og Kinas præsident, Xi Jinping, mandag aften amerikansk tid.

»De to ledere skal diskutere mulighederne for en ansvarlig håndtering af deres indbyrdes konkurrence og rivalisering samt muligheder for samarbejde, når der er et sammenfald af interesser.«

Sådan lød det fra pressechefen for Det Hvide Hus, Jen Psaki, fredag, i en erklæring ifølge AFP.

I den seneste tid har navnlig Taiwan og Hongkong givet anledning til nye, stærke spændinger mellem Kina og USA.

Beijing er internationalt blevet kritiseret for at have undermineret Hongkongs delvise selvstyre. Beijing har også meddelt, at det vil registrere folk, der støtter Taiwans uafhængighed, som kriminelle.

Forholdet mellem Japan og Kina er desuden plaget af en territoriel strid over en øgruppe i Det Østkinesiske Hav samt Japans eftermæle med tidligere militær aggression.

Øgruppen forvaltes af Japan og er kendt som Diaoyu på kinesisk og Senkaku på japansk.

I kølvandet på udmeldingen fra Yoshimasa Hayashi oplyser det kinesiske udenrigsministerium lørdag, at Kinas udenrigsminister, Wang Yi, har understreget over for Antony Blinken, at han ikke bør »sende forkerte signaler« til de styrker, som er tilhængere af et uafhængigt Taiwan.

Det skriver Reuters.

/ritzau/