USA ledte efter denne Taleban-leder i årevis: Han sad bag hemmelig dør et stenkast fra amerikansk base

Den enøjede Taleban-leder forsvandt nærmest fra Jordens overflade i 2001. Da hans død blev bekræftet i 2015, forlød det, at han havde gemt sig i Pakistan i alle årene. Men nu afslører en ny bog, at han kan have været lige for næsen af amerikanerne hele tiden.

Mullah Omar var en af Taleban-bevægelsens mest fremtrædende ledere. Men i 2001 forsvandt han fra Jordens overflade. USA udstedte en dusør på 66 mio. kroner til den person, der kunne oplyse hans bopæl til dem, men det lykkedes aldrig for dem at finde ham, trods af at han ifølge en ny bog opholdt sig blot fire kilometer fra en af deres baser helt indtil sin død. Fold sammen
Læs mere
Foto: National Counterterrorism Center

66 millioner kroner.

Så høj var amerikanernes dusør på den enøjede Taleban-leder Mullah Omar i årene efter 11. september 2001. De amerikanske soldater søgte efter ham i årevis, men fandt ham aldrig. Da han i 2015 meldtes død, forlød det, at han havde gemt sig i Pakistan i alle årene. Ingen havde hørt eller set ham siden 2001.

Men virkeligheden er en anden ifølge en ny bog, som den hollandske forfatter og journalist Bette Dam udgav i sidste måned. Mullah Omar nåede aldrig til Pakistan. Han gemte sig i stedet bag en hemmelig dør blot et stenkast fra en amerikansk base i Afghanistan, skriver The Guardian.

To gange besøgte amerikanske soldater endda det hus, som Taleban-lederen opholdt sig i. Den ene af gangene gennemsøgte de huset, men de fandt aldrig døren, som Taleban-lederen gemte sig bag.

Det har manden, der husede Mullah Omar i alle årene, selv fortalt til den hollandske journalist. Taleban-kilder og afghanske regeringskilder, der ikke tidligere har udtalt sig, har bekræftet hans historie over for journalisten, skriver The Guardian.

I de første fire år efter at Taleban blev væltet, boede Mullah Omar hos en taxachauffør, der havde skabt et hemmeligt rum til ham i sit hus. Døren ind til Taleban-lederens værelse var gemt bag et højt skab – og taxachaufføren fik aldrig at vide, hvem det var, han husede. Han vidste blot, at det var et højtstående Taleban-medlem, der boede i huset.

Nær huset, som lå i den afghanske by Qalat, byggede amerikanerne i 2004 den amerikanske base Fagman, og det fik Taleban-lederen til at flytte. Men han drog ikke særligt langt væk. Faktisk tog han kun omtrent 32 kilometer væk, hvor han flyttede ind i et lille skur, der var knyttet til tunneller, som han kunne gemme sig i, hvis amerikanske soldater kom til området.

Og det gjorde de. Ikke længe efter at Taleban-lederen flyttede ind i huset, åbnede amerikanerne endnu en base blot fire kilometer væk. Mere end 1.000 udsendte soldater fra USA og NATO opholdt sig der, men de blev tilsyneladende aldrig klar over, at den Taleban-leder, de ledte efter, boede lige ved siden af dem, skriver Bette Dam i sin bog.

Afghanerne, der boede i området, vidste heller ikke, at det var Mullah Omar, som holdt til i skuret, men snart spredtes rygtet om, at et højtstående Taleban-medlem opholdt sig i området. Inden længe begyndte afghanere at komme med tøj, mad og gaver til huset.

Imens fastholdt blandt andet den amerikanske efterretningstjeneste CIA, at Mullah Omar opholdt sig i Pakistan ligesom Osama bin Laden, der stod bag angrebet på World Trade Center i New York i 2001.

»Den her rapport viser, at en af USA største påstande under krigen var forkert, og det viser os også noget om, hvor lidt vi forstår Taleban-bevægelsen,« har bogens forfatter Bette Dam fortalt til The Wall Street Journal.

CIA har ifølge The Wall Street Journal nægtet at kommentere bogens indhold, men David Petraeus, der er tidligere CIA-direktør og amerikansk militærchef i Afghanistan og Irak, er skeptisk over for Bette Dams beretning.

»Vi havde den adgang, vi havde brug for, alle steder i Afghanistan, og jeg ville blive meget overrasket, hvis Mullah Omar ville have taget den risiko, at vi kunne komme forbi en aften,« har han sagt til The Wall Street Journal.

Han hævder, at USA kunne dokumentere Taleban-lederens færden i Pakistan og en enkelt indlæggelse på et hospital i Karachi.

Men ifølge Bette Dams bog opholdt den enøjede Taleban-leder sig altså i det lille skur i udkanten af Qalat helt frem til sin død i 2013. Mullah Omars søn og hans halvbror kom begge til gemmestedet i de følgende dage for at identificere liget.

Først to år efter offentliggjorde Taleban, at lederen var død.