USA: Kina skaber konflikt ved at isolere sig

Kinas handlinger i det Sydkinesiske Hav skaber konflikt, fordi de tvinger lande til at vælge side, siger USA.

Læs mere
Fold sammen

Davos: USA er ikke ude på at indgå i en konflikt med Kina, men den kinesisk ekspansive opførsel i det Sydkinesiske Hav i Stillehavet isolerer dem fra omverdenen, og får andre lande til at søge hjælp fra Washington.

Det siger den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, til det økonomiske topmøde der i disse dage finder sted i den schweiziske by Davos.

- Jeg er ikke den slags type, der tror, at en konflikt mellem USA og Kina er uundgåelig. Men det er bestemt ikke noget, vi ønsker, og jeg tror ikke, det er sandsynligt, siger han.

- Vi beder ikke folk om at vælge side. Men vi ved, at folk i stigende grad henvender sig til os. Kina foretager sig i øjeblikket nogle handlinger, som jeg frygter, vil få dem til at isolere sig, hvilket vil føre til et resultat, som ingen af os ønsker, siger Ashton Carter.

Det Sydkinesiske Hav, der gemmer på store oliereserver, har længe været genstand for territoriale skænderier. Særligt Paracel-øerne er der uenighed om. Vietnam og Taiwan kræver - udover Kina - ejerskab over øerne.

Det er på en af Parcel-øerne, Woody-øen, at Kina i december annoncerede, at man ville sætte gang i to store oliebyggerier.

Det fik USA til at sætte et Poseidon-spionfly ind over det omstridte område. Beslutningen blev taget sammen med forsvarsministeren i det USA-allierede Singapore, Ng Eng Hen.

/ritzau/Reuters