USA-kender: Det har Bernie Sanders betydet for Clintons valgkurs

Da Hillary Clinton omfavnede nok af Sanders' politik, opgav han kampen, vurderer lektor og USA-kender.

Tirsdag kom Bernie Sanders med sin formelle støtteerklæring til Hillary Clinton forud for præsidentvalget i november. Støtten blev leveret i en tale ved et fælles vælgermøde i staten New Hampshire. Reuters/Brian Snyder Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag blev der formelt ro i lejren hos det demokratiske parti i USA. I en tale erklærede Bernie Sanders officielt sin støtte til Hillary Clinton ved det kommende præsidentvalg.

Støtteerklæringen kommer, efter Bernie Sanders gennem primærvalgene har trukket Hillary Clinton og hele det demokratiske parti mærkbart til venstre.

Sådan lyder vurderingen fra Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

»Da han startede, lagde han meget vægt på, at det var et politisk projekt for at presse Hillary Clinton til venstre. Det har han haft stor held med,« siger han.

Det er blandt andet synligt i det udvalg, der forud for partikonventet skal beslutte en fælles platform - en form for partiprogram - for partiets kandidater. Her er der blevet plads til op til flere Sanders-sympatisører, fortæller Niels Bjerre-Poulsen.

Da det stod klart, at Hillary Clinton med al sandsynlighed bliver demokraternes kandidat, viste flere meningsmålinger, at flere af Sanders' vælgere i primærvalgene nægtede at stemme på hende.

Den modvilje er dog allerede inden Sanders' støtteerklæring skrumpet voldsomt ind, siger Niels Bjerre-Poulsen.

»Der er intet, der tyder på, at han på længere sigt har gjort skade på hendes chancer,« vurderer han og peger på to årsager til, at Sanders har ventet med at erklære sin støtte:

»For det første har han brugt det til at forhandle med. Vi har set Clinton tage en række af hans mærkesager til sig.«

»Det andet, som han ikke har kunnet sige højt, er, at der har hængt den her FBI-sag over Clinton. Der var en mulighed for, at FBI ville anbefale en anklage. Hvis det var sket, så havde hun været i problemer.«

FBI meddelte torsdag nat dansk tid, at man ikke ville anbefale, at der rejses tiltale mod Clinton i en sag om hendes håndtering af fortrolige mails, da hun var udenrigsminister.

/ritzau/