USA-kender: Derfor bliver den næste uge af valgkampen ekstremt afgørende

Der er udsigt til en hæsblæsende uge for demokraterne, hvor Bernie Sanders er tvunget til at få det maksimale udbytte af sin overraskende sejr over Hillary Clinton natten til onsdag, hvis han skal holde liv i præsidentdrømmen. Det er dog intet i forhold til det, der venter for republikanerne, forudser USA-kender.

De næste seks dage bliver ekstremt afgørende for den amerikanske valgkamp.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Agner Pedersen, forfatter og redaktør på netmediet Kongressen.com, som udelukkende beskæftiger sig med nyheder og analyser om amerikansk politik.

»Der er utrolig meget på spil de næste dage. Det bliver nogle intense dage med masser af personangreb og politiske slagsmål,« forudser han.

Det er resultatet af nattens valg i fire stater kombineret med, at det på næste tirsdag er såkaldt »Little Super Tuesday«, hvor de fem stater Florida, Illinois, Missouri, North Carolina og Ohio skal stemme, som skaber en ekstra nerve i valgkampen.

»Vi får rigtig mange ting at vide efter på tirsdag. Det er det helt store kardinalpunkt forude. Den er i tæt kamp med Super Tuesday om at være en af de vigtigste dage, for det er nogle store stater, der holder primærvalg, der er mange delegerede, og så bliver især Florida og Ohio interessante at holde øje med,« siger han og henviser til, at de to stater traditionelt er svingstater, men også til en anden forklaring, som vi vender tilbage til.

For lad os starte hos demokraterne først.

Sanders har fået ny energi

Ved nattens primærvalg hev Hillary Clinton en sikker sejr hjem i Mississippi, mens Bernie Sanders overraskede i Michigan, og snuppede en uventet sejr for næsen af rivalen, der dog fortsat fører massivt i det samlede regnskab.

»Men det er alligevel noget, Sanders kan bruge. Det puster nyt liv og momentum i hans kampagne, og det kommer på et tidspunkt, hvor han har meget brug for det,« siger Anders Agner Pedersen, der dog påpeger, at Hillary Clinton ifølge meningsmålingerne står til at vinde alle fem stater ved valgene på tirsdag.

»Det er klart, at kommer han fra Little super Tuesday med fem nederlag, så ser det selvfølgelig ikke for godt ud, men skulle han omvendt gå hen og få en sejr, så kan det igen give noget fornyet tro,« siger Anders Agner Pedersen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

»Sanders vil selvfølgelig allerhelst vinde partiets nominering, men hvis ikke det kan lade sig gøre - og det er der stadig mest, der taler for - så er hans mission at blive i ræset for at påvirke Clintons politiske platform, så den bliver trukket ud mod partiets venstrefløj.«

Sidste chance for at vælte Trump

Vender vi blikket mod republikanerne, så lykkedes det for Donald Trump at hive stikket hjem i tre af de fire stater, hvor partiet holdt primærvalg i nat. Den kontroversielle forretningsmand kom sejrrigt fra Michigan, Mississippi og Hawaii, mens hans tætteste konkurrent, Ted Cruz, vandt i Idaho. Dermed blev en aften fuld af nederlag for den republikanske partitops to favoritkandidater, John Kasich og Marco Rubio.

Et resultat, der på mange måder har været symptomatisk for den republikanske valgkamp, og som nu entydigt har fået Rubio og Kasich til at rette fokus mod deres respektive hjemstater – der netop er henholdsvis Florida og Ohio - som begge er på valg på tirsdag. Valg, som bliver helt centrale for de tos videre liv i valgkampen.

»Det vil være en svær fortælling for dem at fortsætte, hvis de skal fortsætte med et nederlag i hjemstaten. Men omvendt er det svært at vide, om de ellers vil trække sig, for det, der fylder meget lige nu, er, hvordan man fra ledelsens side tackler Trump.«

»Et scenarie er at få en kandidat til at udfordre ham på konventet til sommer, hvis ingen af partiets favoritkandidater kan nå at overhale ham inden, og det skulle så være argumentet for at en af dem kunne fortsætte i valgkampen.«

Som meningsmålingerne ser ud lige nu, står Donald Trump til at sejre i samtlige fem stater, som afholder primærvalg på tirsdag. Og derfor forventer Anders Agner Pedersen, at Marco Rubio og John Kasich vil kæmpe med næb og klør de kommende dage, og at den annoncerede debat mellem de republikanske kandidater på fredag vil blive en ligeså blodig omgang som sidste gang, kandidaterne duellerede.

»De næste seks dage bliver om noget endnu mere afgørende for republikanerne end for demokraterne, for der er mere på spil - det kan være sidste udkald for at prøve at obstruere Trump. Og det er klart, at som målingerne ser ud i øjeblikket, så ser det ikke godt ud i forhold til at standse ham,« siger han.

Herunder kan du få et overblik over forløbet frem mod, at USA vælger ny præsident i november. Som det fremgår, afholder Demokraterne og Republikanerne ikke altid primærvalg i de samme stater samtidigt. Kun primærvalg i amerikanske stater er medtaget – herudover er der også valg i delstater undervejs.