USA kan stå bag luftangreb mod hospital

Det amerikanske forsvar erkender, at USA kan have stået bag luftangrebet på et hospital i byen Kunduz i Afghanistan, som er drevet af Læger Uden Grænser. FN vil have igangsat en uvildig undersøgelse af angrebet.

Billedet, som er fra april 2015, viser Nimitz-hangarskibene, USS Theodore Roosevelt og USS Carl Vinson, som begge har været udstationeret i forbindelse med Inherent Resolve-operationen, hvor en koalition af lande, herunder Danmark, med USA i spidsen bomber Islamisk Stat fra luften. AFP PHOTO/ANTHONY N.HILKOWSKI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthony N. Hilkowski
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske forsvar erkender at have gennemført luftangreb i nærheden af sygehuset i Kunduz i Afghanistan, som er drevet af Læger Uden Grænser.

Derfor er der risiko for, at det er USA, som står bag angrebet på hospitalet, der lørdag kostede 19 mennesker livet, heriblandt udsendte læger fra organisationen Læger Uden Grænser, skriver Reuters.

Det amerikansk-ledede angreb var målrettet oprørere fra Taleban, men en talsmand for de amerikanske styrker i Afghanistan, Brian Tribus, udtaler i en pressemeddelelse fra det amerikanske forsvarsministerium, at angrebet »kan have forårsaget utilsigtede skader på et sygehus i nærheden«.

Ifølge Reuters har USA igangsat en undersøgelse af angrebet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer bombningen af sygehuset og siger, at »hospitaler og medicinsk personale udtrykkeligt er beskyttet i henhold til international humanitær lov«. Derfor beder han nu om en »grundig og upartisk efterforskning af angrebet for at få placeret et ansvar«.

Kunduz har været centrum for hårde kampe den seneste uge, efter Taleban overtog kontrollen med den nordafghanske by tidligere på ugen. Koalitionen har svaret igen med en stribe luftangreb.

Den tragiske hændelse ventes atter at sætte fokus på USAs luftangreb i Afghanistan, der tidligere har været genstand for hård kritik på grund af civile tab.