USA kalder Zelayas' hjemvenden dum

USA kritiserer Manuel Zelayas pludselige hjemvenden til Honduras, der har været med til at skærpe den politiske krise i det mellemamerikanske land.

"Uansvarligt og dumt". Sådan betegner USA den afsatte honduranske præsidents, Manuel Zelayas, beslutning om i utide at vende tilbage til sit hjemland.

På et hastemøde i Washington mandag diskuterede Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) krisen i Honduras, efter at Zelaya blev væltet og deporteret i juni.

- Zelayas hjemvenden, inden der var opnået en aftale, var uansvarlig og dum. Han burde afstå fra at komme med vilde anklager og holde op med at opføre sig, som om han var stjerne i en gammel film, siger den amerikanske OAS-ambassadør, Lewis Anselem.

OAS-mødet kommer samtidig med, at krisen spidser til i det mellemamerikanske land. Mens Zelaya i en uge har opholdt sig i den brasilianske ambassade i hovedstaden Tegucigalpa, er den midlertidige regering begyndt at lukke medier, forbyde demonstrationer og på anden måde ophæve ytringsfriheden. Det sker for at hindre forstyrrelse af den offentlige orden, hed det mandag i en officiel meddelelse, der blev læst op på landsdækkende tv.

Indenrigsminister Oscar Matute siger, at medier, der opildner til vold, kan lukkes.

Mandag lukkede myndighederne Radio Globo. Kort forinden havde Zelaya via netop denne radio opfordret sine tilhængere til at komme til hovedstaden for at lægge pres på kupregeringen.

Tidligere mandag havde regeringen meddelt, at Brasilien risikerer at miste sin ambassade i Honduras på grund af en strid om Zelaya, der har søgt tilflugt på ambassaden.

Regeringen har givet Brasilien en frist på 10 dage til at beslutte, om Zelaya skal have asyl eller udleveres til de honduranske myndigheder, der blandt andet har sigtet ham for forræderi.

/ritzau/Reuters